2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Jobban odafigyelnek majd az étrend-kiegészítőkre

Hír TV

2018. január 28., vasárnap 12:35, frissítve: vasárnap 13:00

Február elsejétől csak ellenőrzött gyártójú és minőségű étrend-kiegészítőt lehet majd kapni a gyógyszertárakban. A gyógyszerészkamara több szervezettel összefogva évekig dolgozott a programon. A patikák garanciát is vállalnak majd a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményekre.

Néhány nap múlva több mint ezer gyógyszertárban már csak az ellenőrzött étrend-kiegészítőket lehet kapni. A gyógyszerészkamara, a nagykereskedők és a magyar étrend-kiegészítők gyártóinak szövetsége többéves előkészítő munka után vezette be a programot, amelynek célja, hogy a fogyasztó a patikában garantált minőségű, hamisítástól mentes termékhez jusson.

Régóta volt törekvésünk az, hogy a gyógyszertárakban és minden egyéb olyan helyen, ahol étrend-kiegészítőket értékesítenek a pácienseknek, garantált minőségű, biztonságos termékeket lehessen forgalmazni – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A gyártók szakmai szervezetének elnöke szerint rendkívül fontos, hogy az ilyen készítményeket használók szakértő leírást kapjanak a termékről – elkerülve, hogy önmagukat próbálják gyógyítani.

Az emberekben megvan a hajlam az öngyógyításra, és tulajdonképpen érthető módon: felmegyünk a netre, beütünk egy-két keresőszót, hogy mi a problémánk, és mindenféle ötlettel találkozunk. Sőt a Facebookon egymás között osztanak meg tapasztalatot az emberek, és nem feltétlenül biztos, hogy az információ megfelelő – hívta fel a figyelmet a Magyarországi Étrendkiegészítő-gyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke, Bérci István.

A gyógyszertárakban egy szimbólum jelzi majd, hogy a vásárló tudja: a patika ellenőrzött és biztonságos étrend-kiegészítőket árul – február elsejétől a programhoz csatlakozó gyógyszertárakon zöld háromszög lesz látható.

Magyarországon az étrend-kiegészítők éves forgalma 35-40 milliárd forint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!