2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Több gyerekkel szerettetnék meg a vitorlázást

2015. május 3., vasárnap 13:20, frissítve: vasárnap 13:25

Vitorlás-évadnyitót tartanak a hétvégén Orfűn, ahol a sportág szövetsége szakmai konferenciát rendezett arról, hogyan lehetne az utánpótlás bázisát szélesíteni. A Balatonon kívül öt olyan tó van az országban, ahol van vitorlásélet.

A szezonnyitóra készült el Orfűn a felújított vitorlástelep. A helyi egyesület azt szeretné, ha minél több környékbeli gyerek tudná kipróbálni és űzni a vitorlássportot. A Magyar Vitorlás Szövetség több más tóra is kiterjesztené a lehetőséget. „Az lehet az ilyen kis tavaknak a feladata, hogy a környező nagyvárosoknak az iskoláiból idevonzzák a gyerekeket. Megpróbáljuk velük megismertetni a vitorlássportot, és akkor, hogyha itt kapcsolatba kerülnek a vitorlázással, és egy-két-három vitorlástábor után úgy döntenek, hogy ezzel komolyabban akarnak foglalkozni, akkor esetleg valamilyen balatoni klubhoz át tudjuk irányítani őket” – mondta Bodnár Imre, az Orfűi Vitorlás Egyesület tagja.

Az orfűi évadnyitón rendezték meg a Balatonon kívüli vízterületek vitorlás szakmai munkáját koordináló konferenciát, melyen a hazai vitorlázható kis tavak képviselői vettek részt. „A speciális gondokban a szövetség megpróbál segíteni. Számos probléma vetődött fel, vízjogi kérdések – abban a szövetség jogi bizottsága tud segíteni –, emellett különféle telephelyproblémák. Maga a vitorlásszövetség is jelenleg telephelyproblémával küszködik, amit úgy néz ki, hogy most sikeresen megoldunk, és tapasztalatainkkal, szakembergárdánkkal, edzőinkkel, bíróinkkal igyekszünk segíteni a kis tavak verseny- és utánpótlássportját” – mondta Kollár János, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Az orfűi vitorlázás 1967-ben indult el a mesterségesen létrehozott Pécsi tavon, az első versenyt pedig egy évre rá, 1968-ban rendezték meg. Az Orfűi Vitorlás Egyesület abban bízik, a fejlesztéseknek köszönhetően a korábbi három-négy helyett nyolc-tíz tábort rendezhetnek egy szezonban, így évente száz gyerek ismerkedhet meg a vitorlázással.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!