2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Szobrot kaptak a legendás futballisták

Hír TV

2017. november 25., szombat 17:51, frissítve: szombat 18:38

Az angolok ellen aratott 6:3-as diadal 64. évfordulóján felavatták az Aranycsapat két játékosának bronzszobrát. A Czibor Zoltánt és Tóth II. Józsefet ábrázoló alkotást a Csepel Sport Club Béke téri stadionja előtt leplezték le.

Az Aranycsapat két legendás csepeli labdarúgójának, Czibor Zoltánnak és Tóth II. Józsefnek állítottak szobrot. Czibor két évet játszott a XXI. kerületi együttesben, míg Tóth II. egész pályafutását a Csepel színeiben töltötte. Előbbi 43-szor, míg utóbbi 12-szer szerepelt a válogatottban.

„Az Aranycsapat játékosainak pályafutása példaként szolgál mindannyiunk számára. Gyakorta emlegetjük őket, sokszor idézzük fel a sportolók zseniális tudását, köztük Czibor Zoltán és Tóth II. József játékát, hiszen a két fantasztikus játékos együtt léphetett pályára az 1954-es, berni világbajnokságon, és együtt viselhették a magyar címeres mezt az évszázad mérkőzésének visszavágóján, Budapesten” – emlékeztetett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Csepel fideszes polgármestere az ünnepi alkalmat is kihasználta a politizálásra. Borbély Lénárd szerint ha a szocialistákon múlna, akkor a Csepel Sport Club telephelyére is lakásokat építenének. „A Csepel Sport Club központi telephelye Weisz Manfréd gyáriparos és a csepeli emberek jóvoltából jött létre. Azért hozták létre, azért dolgoztak annyi hétköznapon és számtalan szombaton át, hogy az itt élőket kiszolgálja, és biztosítsa a sportolás lehetőségét mindenkinek a kerületben. Az alapítványi tulajdonú sporttelep azonban szocialista politikus kapzsiságának következtében egy ingatlanfejlesztő cégcsoport kezébe került, amely több száz lakásos luxustársasházat szeretne építeni a focipályák és az épületek helyére” – jelentette ki a városvezető.

Orbán Viktor személyesen nem jelent meg az ünnepségen. Üzenetét a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd tolmácsolta. „Az ország, a nemzet lelkét erősíti, ha vannak példaképei, akikre felnézhet, kiemelkedő eredményei, amelyek viszonyítási pontot jelenthetnek, és diadalai, melyekből erőt meríthet. Mi, ma élő magyarok, még ennél is többet köszönhetünk az Aranycsapatnak, hiszen ők világítottak rá a bennünk rejlő akaraterőre, mellyel a lehetetlen is legyőzhetővé vált” – állt a kormányfő üzenetében.

A szobor Budahelyi Tibor Munkácsy- és Ferenczy Béni-díjas, valamint Lelkes Márk Cserny-díjas szobrászművész közös alkotása.

Czibor Zoltán 1997-ben, 68 évesen, Tóth II. József idén októberben, 88 éves korában, az Aranycsapat utolsó tagjaként hunyt el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!