2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Ritka ötpárti összefogás a parlamentben

Hír TV

2017. december 14., csütörtök 20:18

Ritka összefogás az Országgyűlésben. A szokásoktól eltérően egyhangúlag szavaztak meg egy határozati javaslatot a parlamenti pártok. A Jobbik, a Fidesz, a KDNP, az MSZP, valamint az LMP képviselői is igennel voksoltak a magyar sport ünnepnapjainak elfogadásával kapcsolatban.

Egyhangúlag, 177 igen szavazattal fogadta el kedden az Országgyűlés a magyar sport ünnepnapjairól szóló határozatot. Az ötlet Szabó Lászlóhoz, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökéhez fűződik. Az indítványt a kulturális bizottság jobbikos elnöke terjesztette elő. Dúró Dórát meglepte, hogy minden parlamenti párt beállt az ügy mögé.

„Európába legelhízottabb nemzete vagyunk sajnos, és a magyar fiatalok körében az ifjúságkutatási adatok alapján is kitűnik, hogy nem sikerült a szabadidősport népszerűségét növelni, holott erre óriási szükség lenne. Ezért is gondolom azt, hogy ha minden párt vita nélkül ki tud állni a sport fontossága mellett, akkor az a társadalomban is olyan folyamatokat tud elindítani, amelyek hozzájárulnak az egészségtudatosság növeléséhez, illetve ahhoz, hogy egészségesebb és erősebb nemzet legyünk” – fogalmazott a jobbikos képviselő.

A Fidesz szerint 2010 előtt mostohagyerekként kezelték a sportot, de azóta ez megváltozott.

„Ez egy szimbolikus jellegű határozat. Rávilágít arra, hogy mind az ép, mind a fogyatékos sportolók, a paralimpikonok, ugyanolyan fontos tagjai hazánk sporttársadalmának” – mondta Nyitrai Zsolt, a kormánypárt képviselője.

A magyar diáksport napján az ország több mint 1000 iskolájának 250 ezer diákja mozog. Ezt a számot szeretnék növelni és minél több mozgásra rábírni a fiatalokat.

„Azt látjuk, hogy a gyerekeknek nagyon sokszor kudarcélményük van sportoláskor, és ezért szeretnénk számukra olyan mozgásformákat bemutatni, ami adott esetben lehet, hogy egy alternatív mozgásforma, de az a gyerek mégis megtalálja magát benne, nem érez majd kudarcélményt, hanem inkább motivált, hogy a következő 30-40 évben is folytatni fogja. És a diáksport napja pontosan beleillik ebbe a képbe” – mondta Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke.

A magyar sport napját május 6-án, a magyar parasport napját február 22-én, míg a diáksportnapot szeptember utolsó péntekjén tartják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!