2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Riói olimpia: egyes versenyhelyszínek veszélyesek az egészségre

2015. augusztus 13., csütörtök 13:00, frissítve: csütörtök 13:08

Veszélyeztetheti a sportolók egészségét, hogy szennyezett a víz a riói olimpia egyes helyszínein – ezt már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is megerősítette. Az előkészületekkel ettől eltekintve elégedettek.

Lovas tesztversenyt tartottak a riói olimpia egyik helyszínén. A kevesebb mint egy év múlva rendezendő ötkarikás játékok próbaeseményein ott volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság küldöttsége is, és nagyrészt elégedettek voltak a látottakkal. „Nem találtunk nagy problémákat, jelenleg a finomhangolás zajlik. A tesztversenyek persze nem az olimpiai játékok, de nem hinném, hogy nagy gondok lennének” – mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottságának vezetője.

A NOB delegációja egy dologgal nem volt elégedett: azzal a vízzel, amelyben az evezősök, kajak-kenusok, vitorlázók és hosszútávúszók versenyeznek majd. Az ezeknek a számoknak otthont adó helyszínek továbbra is rendkívül szennyezettek, a legutóbbi vizsgálatok szerint a víz nemcsak szeméttel és szennyvízzel, de vírusokkal és baktériumokkal is tele van. A tesztek alapján a kórokozók jelenléte 1,7 milliószorosan meghaladja azt a szintet, amit egy amerikai strandon már veszélyesnek ítélnének. „Ami a vízminőséget illeti, megerősíthetem, hogy a NOB kiemelt fontosságúként kezeli az ügyet. Mindent megteszünk, hogy jelentős erőfeszítések történjenek a vízminőség javítása érdekében, hogy a sportolók biztonságos környezetben versenyezhessenek” – tette hozzá, a szemlebizottság vezetője.

A városvezetés korábban elismerte, hogy nem lesz képes 80 százalékkal csökkenteni a tengerbe ömlő szennyvíz mennyiségét, holott az olimpia rendezéséért benyújtott pályázatban ígéretet tett erre. A NOB sportigazgatója szerint Riónak nem csak a sportolók miatt kell odafigyelnie a vízminőségre. „Mostantól a játékokig ökoakadályokkal, ökocsónakokkal és új vízkezelő állomással dolgozunk az ügyön, és mostantól ellenőrizni fogjuk a vízminőséget, aminek javulnia kell. És ezeknek az erőfeszítéseknek nem szabad leállniuk a játékok után sem” – mondta Cristophe Dubi.


További problémákat okozhat, hogy a nagyszabású építkezésekkel sem sikerült megállítani a gazdaság mélyrepülését, a brazil elnök népszerűsége pedig történelmi mélypontra süllyedt. A Dilma Rousseff távozását követelő tüntetések miatt egyes tesztversenyeket is el kellett halasztani. A NOB szerint ugyanakkor ez nem befolyásolja az olimpia sikeres megrendezését. A riói ötkarikás játékok nyitóünnepségét 2016. augusztus 5-én tartják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!