2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Nem mindennapi feladatot vállalt Magyarország

2015. április 7., kedd 15:10, frissítve: kedd 19:28

Nagy kihívást vállalt Magyarország, mivel két év alatt még senki sem szervezett vizes-világbajnokságot – jelentette be Kósa Lajos a vb előtt 800 nappal rendezett sajtótájékoztatón. Egy új uszodaegyüttest kell felépíteni, több Duna mentit pedig felújítani a 2017-es vizes világbajnokságra.

Két év alatt senki sem szervezett még vizes-világbajnokságot. A rajtig nyolcszáz nap van hátra. Az úszószámokat új uszodában rendezik, amely a Dagály strand mellett épül fel. Az idő rövidsége miatt a tervezőt és a kivitelezőt nem nyílt, hanem meghívásos közbeszerzésen választják ki.


„Úgy indul, hogy még nem kezdtük el az új uszodát. Több milliárd forintos árvízvédelmi művet kell építeni, továbbá itt van egy nagyon régi, a pesti oldalt kiszolgáló csapadékvíz-kiömlő, amit szintén meg kell erősíteni pontosan azért, mert az építés nem jelentheti azt, hogy a csapadékvíz-kiömlőt bármi módon veszélyeztetjük, és utána lehet tulajdonképpen az építést elkezdeni” – mondta a létesítmények építésével kapcsolatban a szervezőbizottság elnöke, Kósa Lajos.

Meg kell építeni a sziklaugrás állványzatát is. „A sziklaugrás a Dunán lenne a Parlament előtt és ezzel Budapestet fantasztikus módon tudnánk pozicionálni mindenfajta szempontból a világban, de ehhez a szakemberek nézik, hol lehet a helyszínt csinálni, két oldalról lehet nézni az eseményeket a két rakpartról” – mondta Kósa.

A vízilabdameccseknek a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda ad majd otthont, a létesítményt fel kell újítani, ahogy a Császár-Komjádi uszodát is. A BVSC uszodáját és az újbudai Tüskecsarnok mellett épülő új uszodát pedig világbajnoki edzőmedencévé kell minősíttetni. „Ezzel Budapest helyére kerül, én csak egy dologtól félek felkészülés szempontjából – idén is már világbajnokság lesz –, hogy a Margitsziget és a Komjádi uszoda felújítása ne keltsen zavart a versenyzőknek, nemcsak az úszóknak, hanem a többi társsportágnak is az edzések lehetőségében” – mondta Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya.

Az első hazai világbajnokságon éremesélyesnek számít a női és a férfi vízilabda-válogatott is a szövetség elnöke szerint. „Ez a '17-es dátum tekintettel az elmúlt két év eredményeire, mindkét csapat érmeket, azon belül aranyérmeket is nyert, bízom benne,hogy a következő két évben is így lesz. Ez erős garancia arra, hogy '17-ben nem csak, hogy megrendezzük, nem csak, hogy tele lesz és szép lesz, hanem örömet is fog okozni a férfi és női válogatott szurkolóknak, mert annyira közel van, hogy az erőviszonyok ebben a rövid időben nem fognak drasztikusan változni, az biztos” – hívta fel a figyelmet Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke.

A szervezők szerint egy sikeres vizes-vb elősegítheti 2024-es olimpia odaítélését Budapestnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!