2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Negyedszer rajtolt el a Zöld Regatta a Balatonon

2015. augusztus 1., szombat 17:20, frissítve: szombat 17:40

Negyedik alkalommal rendezték meg a környezetbarát hajók versenyét a Balatonon. A Zöld Regattával az elektromos meghajtású vízi járműveket népszerűsítik. Magyarországon több cég ma már világszínvonalú elektromos jachtokat gyárt.

A Balatonkeneséről rajtoló Zöldszalag Regattán csak elektromos meghajtású hajók indulhattak. 34 környezetbarát vízi járművel neveztek a versenyre, amelyet 2012 óta rendeznek meg. „Annak idején az első verseny legfőbb célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az elektromos hajózás létezésére. Hála Istennek ezen már túl vagyunk, évről évre egyre többen jelennek meg ezen a versenyen, és most már azt gondolom, hogy az a cél, hogy egy valódi regatta alakuljon ki belőle ugyanazzal a hangulattal, ugyanazzal az élménnyel, amit a vitorlásversenyek adnak” – nyilatkozta Viszkei András szervező.

A mezőnynek meghatározott időn belül kellett körbehajóznia a Balaton keleti medencéjét – érintve a 10 kijelölt pontot. „Nincsen igazából biztos taktika, a szél bármikor megváltozhat, a társak akkumulátor állapotát nem ismerjük, és mindenki más taktikát próbál alkalmazni. Jó adag szerencsefaktor is van ebben a játékban” – mondta Taczmann Tamás részvevő.

Az egyik saját építésű katamaránt áram mellett napenergia is hajtotta. „Az elektromos hajóknak az áramellátása mindig a problematikus. Az akkumulátorok ugyan sokat fejlődnek, de még mindig nem elég jók, mert rendkívül nagy súlyúak. Most megjelentek már a nagyon hatékony napelemek is, és most ezt próbáljuk, teszteljük” – mondta Bódis István versenyző.

Az elektromos hajóknak nagy jövőt jósol a Balatonon az egyik külföldi áramszolgáltató illetékese. „Kisgyerek voltam, amikor a 70-es években kitiltották a motorcsónakot. És vannak motorcsónak rajongók, tehát azt gondolom, hogy ez egy olyan mód, amivel vissza lehet hozni a motorcsónakozás élményét, persze nem olyan gyorsasággal, de hát sokkal környezetbarátabb módon” – vélekedett Jamniczky Zsolt, az E.ON Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Jelenleg körülbelül 200 elektromos meghajtású hajó járja a Balatont, a járműpark évről évre nő.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!