2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Miklós Edit lett a síszövetség elnöke

Hír TV

2018. április 15., vasárnap 17:48, frissítve: vasárnap 22:40

Az olimpikon alpesi sízőt, Miklós Editet választották meg a Magyar Sí Szövetség elnökének. A bekiabálásoktól hangos rendkívüli közgyűlésen elsöprő többséggel szavaztak bizalmat a tagok. A volt elnök azonban a bíróságon támadja meg a határozatokat, mert szerinte törvénytelenül hívták össze a közgyűlést.

A Magyar Sí Szövetség tagjai visszahívták a szövetség eddigi vezetőit és újakat választottak. Bajai András korábbi elnök öt perc alatt berekesztette az ülést – legalábbis szerette volna. Szerinte ugyanis több jogszabályt megsértve és be nem tartva hívták össze a gyűlést.

„A rendkívüli közgyűlést az ott szabályozott esetekben az elnök hívja össze, aki én vagyok és én nem hívtam össze. Ezt olyanok hívták össze, akiknek erre nem volt sem joguk, sem felhatalmazásuk” – indokolt.

A közgyűlésen megválasztott ügyvezető alelnök szerint viszont nem szegték meg a szabályokat. Ezt sokan megkérdőjelezték és bekiabáltak.

„Az elnököt távollétében az alelnök teljes körűen helyettesíti, az elnökség közreműködésével irányítják és vezetik a szövetség tevékenységét, együttesen, szervezeti és működési szabályzatban meghatározottak szerint jogosultak felelősségük fennmaradásával maguk helyett más személyt felhatalmazni a feladataik esetileg meghatározott részeinek ellátásával, elnök, ügyvezető alelnök, akik képviseleti jogkörüket meghatározott részeben átruházhatják” – mondta Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség korábbi elnöke.

Bajai András Kaszó Klárával rúgta össze a port, Kaszó korábban a szövetség elnöke is volt. Bajai szerint ugyanis több törvénytelenség is történt Kaszó vezetése alatt, amiért feljelentést is tett.

„A bankszámla átnézése során elképesztő dolgokkal szembesültünk, csak néhányat emelek ki: csak az elmúlt másfél évben közel 150 millió készpénzt vettek fel a szövetség munkatársai, főként Kapitány Ildikó. Kapitány Ildikó ténykedésének utolsó néhány hetében is magához vett nyolcmillió forintot és a 2017-ben felvett nagyjából 100 millió forinttal sem számolt el, ugyanakkor súlyos adósságok maradtak hátra. A szövetség másfél év alatt, nagyjából 60 millió forintot utalt olyan szervezeteknek, amelyek egyértelműen a szövetség korábbi vezetéséhez, azok rokonaihoz, munkatársaihoz kötődnek” – mondta Bajai András.

A szövetség korábbi és jelenlegi alelnöke a vádakat visszautasította. „Abszolút, de abszolút soha az életben nem nyúltam hozzá a szövetségben semmi olyanhoz, ami törvénytelen lett volna, engem ez mélységesen fel is háborít” – cáfolt Gótzy Antal.

Több résztvevő épp az ellenkezőjét bizonygatta: volt, aki azt mondta, hogy kopaszok állták az útját, amikor a szövetség irodájába be akart menni.

„Következő történt: kopogok, két kopasz ember kinyitja a kémlelőt, és kérdezik, hogy mit keresek itt. Mondom, be szeretnék menni. Azt mondja: ne haragudjon, hogy hívják? Mondom, Berecz Béla. Azt mondja: várjon, és így benyúl a zsebébe, elővesz egy összehajtogatott papírt, végignézi, azt mondja, nincs itt a neve, nem mehet be” – mesélte Berecz Béla.

A kopaszok – a Hír TV birtokába jutott dokumentumok szerint – az Infinity Forest Kft.-hez köthetők, velük márciusban 16,3 millió forintos szerződést is kötött a szövetség.

A közgyűlésen elsöprő többséggel az olimpikon Miklós Editet választották a Sí Szövetség új elnökének. A visszavonulását a héten bejelentő síző 26, a korábbi elnök Bajai András 2 szavazatot kapott.

„Azt szeretném elérni, hogy az utánpótlásnál a gyerekek ne hagyják abba a sízést, hanem tovább folytassák és tényleg, felnőtt nemzetközi versenyeken is egyre többen elinduljanak. Tudjunk termelni világkupa versenyzőket is” – mondta megválasztása után a friss elnök.

Bajai András bejelentette: bíróságon támadja meg a közgyűlés határozatait.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!