2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Meglepetés fehéorosz, papírforma osztrák és német arany

Hír TV

2018. február 22., csütörtök 19:19, frissítve: csütörtök 19:46

Tíz versenyszámban osztottak ki ma aranyérmet a phjongcshangi téli olimpián.

Férfiműlesiklásban svéd aranyérem született. Az első futam után élen álló norvég Henrik Kristoffersen bukott, így André Myhrer szerezte meg az első helyet. Meglepetésre a svájci Ramon Zenhäusern lett a második, a bronzérmet a címvédő osztrák Michael Matt nyakába akasztották. Kékesi Márton a harmincadik helyen végzett, Samsal Dalibor kiesett az első futamban.

Michelle Gisin megszerezte pályafutása első ötkarikás aranyérmét, miután első lett a női alpesisízők kombináció számában. A svájci versenyző az amerikaiak nagy sztárját, Mikaela Shiffrint előzte meg, aki korábban megnyerte az óriás-műlesiklást. A lesiklás után még az amerikai Lindsey Vonn állt az élen, ám pályafutása utolsó olimpiai versenyén végül a dobogóra sem sikerült felállnia, miután a műlesiklásban hibázott, és kiesett. A harmadik helyen egy másik svájci síző, Wendy Holdener végzett.

A férfi síakrobaták félcsőversenyében címvédés volt. Bár az amerikai David Wise az első és második gyakorlata során is hibázott, a harmadik próbálkozása hibátlanul sikerült, és mivel csak a legjobb eredmény számít, megszerezte az aranyérmet. A második honfitársa, Alex Ferreira lett, a bronzérmet a tizenhat éves, új-zélandi Nico Porteous szerezte meg.

A női hódeszkások big air versenyében a papírforma szerint az osztrák Anna Gasser diadalmaskodott. A világbajnok és világelső versenyzőnek a döntőbeli első ugrása ugyan nem sikerült, a másodikat és a harmadikat hibátlanul oldotta meg – a szabályok értelmében pedig a két legjobb ugrást számítják. Az ezüst az amerikai Jamie Andersoné, a bronzérem az új-zélandi Zoi Sadowski-Synnotté lett. A versenyszám Dél-Koreában mutatkozott be az ötkarikás játékokon.

A női jégkorongtornát az Egyesült Államok nyerte. Az USA a címvédő Kanadát győzte le a fináléban 3-2-re. A rendes játékidő 2-2-es döntetlennel ért véget, és mivel a hosszabbításban sem esett gól, következett a szétlövés, amelyet az Egyesült Államok csapata bírt jobban. Az USA utoljára húsz éve szerezte meg az aranyérmet, az előző négy tornán egyaránt Kanada bizonyult a legjobbnak.

Az északi összetett elnevezésű versenyen a favoritnak számító németek diadalmaskodtak. A csapattagoknak egy-egy ugrásuk volt nagysáncon, ezt követte a 4×5 kilométer sífutás. A németek mögött a norvég négyes lett a második, a bronzérmet az osztrákok szerezték meg.

A női sílövők 4×6 kilométeres váltóversenyét meglepetésre a fehéroroszok nyerték, akik az utolsó váltásnál még csak a harmadik helyen álltak, azonban záróemberük, Darja Domracsava fantasztikus hajrájának köszönhetően elsőként értak célba. Domracsava negyedik olimpiai aranyérmét szerezte, ezzel pedig a valaha volt legsikeresebb női biatlonos lett. Második helyen a svéd, a harmadikon a francia csapat végzett.

A tizenharmadik versenynap után továbbra is a norvégok vezetik az éremtáblázatot 13 arany, 12 ezüst- és 9 bronzéremmel. Második Németország (13-7-5), a harmadik Kanada (9-7-8).

(Fotó: twitter.com/pyeongchang2018)

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!