2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Kína átrendezi a futballtérképet?

2016. február 24., szerda 15:00, frissítve: szerda 15:43

Állami pénzekből vásárol nagy értékben labdarúgókat Kína, a kommunista ország futballnagyhatalmi törekvése éveken belül átrendezheti a játékospiacot.

A Chelsea egykori kiválósága, a brazil Ramires egy hete igazolt Kínába, miután a londoni kékeknél nem kapott elég játékidőt. Új csapata, a Csiangszu Szuning  25 millió fontot, átszámolva csaknem tízmilliárd forintot fizetett érte. Ramiresnek is megérte a költözés, hetente 200 ezer fontos fizetést kap majd a Szuningnál. „Meg szeretném köszönni a lehetőséget, hogy itt játszhatok. Kína természetesen új ország nekem, de mindent meg fogok tenni, hogy itt is megálljam a helyem, ahogy tettem eddig is a kluboknál vagy a nemzeti csapatban. Keményen fogok edzeni, hogy kiérdemeljem az elismerést, és segítek mindig, ahogyan tudok – elvégre a futball egy csapatjáték” – fogalmazott a brazil.

Nem Ramires az egyetlen, akit a nagy pénz Kínába csábított. Az AS Romában két szezont játszó elefántcsontparti Gervinho becsült értékének mintegy másfélszereséért, 15 millió euróért igazolt a kínai élvonalba éppen csak feljutott Hopej China Fortune-höz.

A Hír TV-nek nyilatkozó sportközgazdász szerint nem látni, meddig mennek el a licitben a kínai csapatok. „Nyugodtan mondhatom, hogy beláthatatlan az a határ, ameddig a kínai klubok el tudnak menni, eddig is olyan összegeket fizettek, amelyek a valós értékekhez képest teljesen irreálisak, tehát ilyen értelemben abszolút nem zárható az ki, hogy akár már a közeljövőben is lehet valami nagyon nagy durranásuk, de hogyha ez a tendencia folytatódik, akkor a következő nyári átigazolási szezonban aztán pláne előfordulhatnak hasonló esetek” – véli Szabados Gábor.

Kína futballnagyhatalmi álmát az állami vállalatok pénzéből finanszírozza. Az egyesületeknek péntekig van idejük újabb igazolásokra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!