2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Keresik a Kinizsi Pálokat Nagyvázsonyban

2015. július 18., szombat 15:50

Naponta kétszer választanak Kinizsi Pált Nagyvázsonyban. Mátyás király legendás hadvezérének egykori várában közel két évtizede rendeznek reneszánsz játékokat a vakáció hónapjaiban.

A magyar reneszánsz időszakát elevenítik fel a nyári hónapokban Hunyadi Mátyás legendás hadvezére, Kinizsi Pál egykori várában. A vizesárokban minden nap szerveznek játékokat.

A várjátékok, a Balassi-versek és a balatoni borok számos látogatót vonzanak az 1400-as években épült várba. „Most hallottuk, hogy 3 órakor kezdődnek a várjátékok, és gyorsan bejöttünk, hogy minél hamarabb helyet tudjunk foglalni, és meg tudjuk nézni” – mondta egy résztvevő.

Közfelkiáltással választották meg maguk közül a nézők a vár urát és úrnőjét. Napjaink Kinizsi Páljának feladata is akadt, ő szolgálta fel a bort, mi máson, mint a legendából ismert malomkövön. „Budapestről érkeztünk, egy konferencia keretében vagyunk itt külföldi kollégáinkkal együtt, az előadás nagyon tetszetős, örülök, hogy eléggé hitelesen mutatják be nekünk a múltat. És így be tudjuk mutatni a külföldi kollégáinknak is” – mondta Harangozó Szilveszter.


A ceremóniamester és a várjátékok rendezője közel 20 éve a veszprémi Petőfi Színház színművésze. „Ez egy anakron elemeket viselő várjáték, nem lovagi torna, várjáték, versben elmesélve. A korból veszünk olyan témákat, mint a bor, amely állandóan vitézek előtt volt, a nőket, a szépasszonyokat és természetesen a fegyvereket” – mondta Körösi Csaba.

Az előadást minden szezonban több ezren tekintik meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!