2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A Sajdik 11:00

Kamu értékeléssekkel csábítják a turistákat az oroszországi vb alatt

Hír TV

2018. május 21., hétfő 12:49, frissítve: péntek 12:57

Kamuértékeléseket ígér orosz éttermeknek egy cég a legnépszerűbb turisztikai oldalon, hogy minél többen térjenek be ezekre a helyekre a foci-vb ideje alatt. A június 14-én kezdődő labdarúgó világbajnokságra több százezer turistát várnak Oroszországba.

Felkészülési mérkőzésekkel készül az orosz futball-válogatott a hazai rendezésű vb-re. A Szbornaja május 30-án Ausztria, június 5-én Törökország ellen játszik barátságos mérkőzést; majd június 14-én az Oroszország–Szaúd-Arábia nyitómeccsel megkezdődik a 21. labdarúgó világbajnokság.

Az oroszok az A csoportban később Uruguay-jal és Egyiptommal is megmérkőznek. A házigazdák minimális célja, hogy ebből a négyesből továbbjussanak.

„Nagy megtiszteltetés ez nekünk, nagy dolog. Ritkán játszhatunk a világbajnokságon, főleg idehaza. Érezzük a nyomást, és meg is próbáljuk boldoggá tenni a hazánkat és a szurkolóinkat. Az a minimum, hogy a csoportunkból továbbjutunk. De az elődöntőbe is bejuthatunk” – mondta Daler Kujajev, a válogatott játékosa.

De nemcsak az orosz focisták akarnak mindenáron bizonyítani a világnak. Az országba a vb ideje alatt annyi külföldi érkezhet, mint amennyi turista máskor egy év alatt összesen.

Ez pedig több százezer éhes szájat jelent. Ismeretlen helyen a legtöbben a Tripadvisor nevű weboldalt hívják segítségül, ott nézik meg, az adott városban mely éttermeket érdemes felkeresni, mik azok a helyek, amiket mások is jónak találtak.

A legjobb helyek listájára felkerülni nem könnyű, de pénzzel ezt is meg lehet oldani. Egy marketinges cég nyíltan hirdeti, hogy a megrendelőket dicsérő ál-értékeléseket ír idegen nyelveken, hogy a turisták végül az ő ügyfelüket válasszák, ha megéheznek. Az adott város top10-es listájára 35 ezer rubelért, átszámítva 150 ezer forintért tesz fel egy éttermet a cég.

„Hamis értékelést írni nem bűn vagy megtévesztés, ahogy egyesek gondolják. Sokszor szükséges. Képzeljük el, hogy nyitottunk egy éttermet, és még kevés vendégünk van, úgyhogy nincsenek értékeléseink, ezért nincsenek új vendégeink. Ez egy ördögi kör” – magyarázta egy orosz marketingszakember.

A Tripadvisor egyébként egy külön algoritmussal szűri ki a hamis hozzászólásokat, de a marketinges cég a reklámja szerint képes arra, hogy megkerülje ezt a mechanizmust.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!