2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Három tonna élelemmel indul átúszni az Atlanti-óceánt

Hír TV

2018. június 5., kedd 15:01

Kilencezer kilométert úszik fél év alatt egy francia hosszútávúszó, hogy átszelje a Csendes-óceánt. Lecomte az első úszó akar lenni, aki Japánból San Franciscóig jut el.

Feleségétől és gyerekeitől búcsúzott Ben Lecomte egy kelet-japán halászkikötőben. Abban a reményben, hogy majd a Csendes-óceán túlsó felén találkozik velük megint. Az 51 éves francia sportoló 9100 kilométert úszik majd.

„Túl sok minden történik egyszerre, nehéz leírni, de nagyon izgalmas. Nagyon várom a nagy átkelést” – mondta az induláskor.

Japán keleti partjaitól, a Csiba prefektúrában fekvő Csosi halászkikötőből indult, és San Franciscóba érkezik meg, 6 hónap múlva.

A sportember úgy tervezi, napi nyolc órát úszik, a nap többi részében pihen, alszik és eszik majd a kísérőhajón. A jármű másnap pont ott teszi ki, ahol előző nap felvette. Majdnem 3 tonna élelmet visznek magukkal.

Nemcsak a kalandvágy, hanem a tudományos érdeklődés vezérli őt és 8 tagú kísérőcsapatát. Tengeri kutatási programot akarnak végezni, hogy felhívják a figyelmet az óceán szennyezettségére és a vizet elborító műanyaghulladékra. Útvonala átvezet majd a hatalmas, Hawaii és Kalifornia között lebegő Csendes-óceáni szemétszigeten is. Úszás közben viselni fog testén egy olyan készüléket is, amely a cunami sújtotta Fukusima atomerőműből kiszivárgott radioaktivitás szintjét méri.

„Régóta úszom, és emlékszem, az apám tanított egyszer, hogyan ússzak az Atlanti-óceánban. Emlékszem, amikor kimentünk a tengerpartra, nem láttunk műanyagot sehol. Most meg akárhová megyek, mindenütt műanyag van. Most apaként, ennek óriási hatása van arra, hogy egyénként mit tehetek, ... remélhetőleg az emberek többet tudnak majd erről a problémáról” – így Ben Lecomte.

A sportoló szerint mindenki a cápáktól félti, de ő azonban elsősorban a hideg víztől és a fájdalomtól. Ha sikerült a távot teljesíteni, ő lesz az első ember, aki átúszta a Csendes-óceánt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!