2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Díjazták a legtehetségesebb fiatal sportolókat

Hír TV

2017. november 21., kedd 20:56, frissítve: kedd 22:57

Kihirdették az egyik ásványvíz-palackozó cég és a MOB közös tehetségkutató pályázatának győzteseit. Idén Varga Ádám kajakozó, Németh Nándor úszó, valamint Benyó Máté vitorlázó részesül egymillió forintos támogatásban.

A 2017-es év legjobb utánpótláskorú sportolóit díjazták az egyik ásványvíz-palackozó cég és a MOB közös tehetségkutató pályázatának keretében. A kezdeményezés célja, hogy segítse azokat a fiatal sportolókat, akik később akár az olimpiai aranyéremre is eséllyel pályáznak.

„A ma eredményeit valószínűleg valamikor utánpótláskorú versenyzők érték el, akik elkezdtek sportolni valamikor kiskorukban. Ahhoz, hogy a magyar sport eredményes legyen, ahhoz oda kell figyelni arra, hogy a fiatal korosztály milyen körülmények között készül fel, mert belőlük lesznek a bajnokok” – fogalmazott Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója.

Az idei programot a vizes sportok jegyében hirdették meg, amelyre 14 és 18 év közötti kajak-kenusok, úszók, valamint vitorlázók jelentkezhettek.  A győztesekről hattagú kuratórium döntött, aminek tagja a többi között Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, valamint Majthényi Szabolcs tizenkétszeres világbajnok vitorlázó.

Németh Nándor nem volt még 18 éves, amikor bronzérmet szerzett a 4X100-as gyorsváltó tagjaként a júliusban rendezett budapesti vizes világbajnokságon, míg az indianapolisi ifjusági vb-ről két arany- és két ezüstéremmel tért haza.

„Budapesten magyar közönség előtt úsztunk, az már alapból egy plusz. Hatalmas élmény volt, már reggel az előfutamokon, illetve a döntőben is fantasztikus hangulat volt, azt nem lehet elfelejteni. Illetve az indianapolisi 4x200-as gyorsváltóval az amerikaiakat 1 századdal tudtuk megverni. Nem tudok választani a kettő közül” – mondta a fiatal úszó, aki elmondta: hosszú távon is a gyorsszámokra állhat rá.

A kajak-kenusoknál a 18 éves Varga Ádám kapta az egymillió forint támogatás.

„Ki tudtam magamból hozni a maximumot. Síkvízen 1000 méter egyesben lettem második (ifi vb), 500 méter egyesben első és maratoni kajakban első lettem egyesben és párosban is (korosztályos maratoni vb). Ennél jobb eredményeket álmodni sem lehetne” – értékelte.

A harmadik díjazott a mindössze 14 éves vitorlázó Benyó Máté volt, aki az idei Európa-bajnokságon – amely élete első világversenye volt – 153 induló közül a 10. helyen végzett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!