2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Csányi: Átlátható a taorendszer

Hír TV

2018. április 27., péntek 14:47, frissítve: péntek 17:00

Miközben a civilek máig hiába küzdenek a taotámogatások nyilvánosságáért, az MLSZ elnöke átláthatónak tartja a rendszert – Csányi Sándor inkább csak a pénz felhasználásában lát szükségesnek módosításokat és azt hangsúlyozza, hogy a kifizetések töredékét kellett csak visszafizettetni a klubokkal szabálytalanságok miatt.

„Ez a vállalkozók pénze, ők használták fel, tehát nem közpénz” – éveken át ezt hajtogatta Orbán Viktor a látványsportágakba ömlő taós pénzek kapcsán. A miniszterelnöki okfejtést végül a Kúria is elvetette.

„Minden olyan kedvezmény, amit az állam a költségvetés terhére nyújt, így a taotörvény rendelkezései alapján igénybe vehető adókedvezmény is központi jellegű, tehát állami támogatásnak minősül, közpénz” – jelentette ki Baka András, bíró.

2011 óta összesen mintegy 230 milliárd forint került a taorendszer keretében a többi közt a miniszterelnök kedvenc sportágába, a labdarúgásba a központi költségvetés helyett. A legtöbb pénzt az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Akadémia kapta. Azt, hogy pontosan mely cégek, mely csapatokat és mennyivel támogatnak, nem tudni, mivel a jogerős bírósági döntés ellenére sem adták ki az összes dokumentumot.

„Én úgy tudom, hogy született egy bírósági döntés, hogy ki kell adni, úgyhogy nagyon elégedett vagyok a transzparenciával” – ezt mondja Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. Szerinte az elmúlt 7 évben csak a támogatások alig 4 százalékát kellett valamilyen szabálytalanság miatt visszafizettetni a klubokkal, ami jó aránynak számít. Az MLSZ elnöke úgy látja, a finanszírozási rendszer jól működik.

„Nem is kell változtatni, mert megfelelően működik. Azt gondolom, hogy talán az infrastruktúra fejlesztés már kevesebb összeget fog lekötni, hiszen a profi klubok pályái elkészülnek ez év végéig, illetve az utánpótlás amatőr kluboknál is több mint 1100 pálya épült, 1700 felújításra került, tehát sokkal kisebb már az igény, hiszen több évtizedes lemaradást dolgoztunk le a magyar futball infrastruktúrájában” – tette hozzá az MLSZ-elnök.

Más véleményen van a közpénzek átláthatóságáért küzdő Transparency Intertnational Magyarország jogi igazgatója. Ligeti Miklós szerint a rendszer nem átlátható, és minden szereplő titkolózik.

„Amikor Csányi Sándor úr azt állítja, hogy ez az egész támogatási rendszer átláthatóan működik, akkor, legalábbis, téved. Nekünk bő két évnyi küzdelembe, és nagyjából másfél év bíróság előtti pereskedésbe tellett, hogy legyen jogerős, végrehajtható, arra vonatkozó bírósági ítélet a kezünkben, ami elrendeli, hogy ki kell adni a támogató cégeknek a megnevezését, és el kell mondaniuk azt is, hogy mekkora pénzzel melyik sportcsapatot támogatták” – fejtette ki.

Hiába azonban a jogerős ítélet, az adatokkal rendelkező Emberi Erőforrások Minisztériuma csak a töredékét adta ki a dokumentumoknak, a többi közt a felcsúti Puskás Akadémia iratait sem hozták nyilvánosságra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!