2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

A horvátok és a spanyolok is esélyesként lépnek pályára

Hír TV

2018. július 1., vasárnap 13:55, frissítve: vasárnap 14:01

A vb előtti napokban edzőváltáson átesett spanyol válogatott a házigazda orosz válogatottat fogadja a világbajnokság nyolcaddöntőjében. Míg az eddig 100 százalékos Horvátország Dánia ellen csap össze.

Nem sokan fogadtak volna arra a világbajnokság előtt, hogy könnyedén továbbjut csoportjából az orosz válogatott. Ám a Szbornaja az első két mérkőzésen nyújtott kiváló teljesítményével hamar kivívta a szurkolók elismerését. A szövetségi kapitány a szombati sajtótájékoztatón a rivális egyik legnagyobb erősségét emelte ki.

„Rendkívül sokat birtokolják a spanyolok labdát. Ezt mindenki tudja róluk, mégsem lehet megakadályozni őket ebben. Persze nekünk is megvan a tervünk arra, hogy miként kezeljük ezt a szituációt” – jelentette ki Sztanyiszlav Csercseszov.

A 2010-ben vb-győztes spanyoloknál két nappal a rajt előtt komoly felfordulást okozott a Real Madridhoz szerződő, és ezért menesztett Julen Lopetegui távozása. Fernando Hierro vezetésével egyelőre nem tud gördülékeny játékot produkálni a La Roja. A portugálok elleni 3-3-as döntetlen után ugyanis Irán ellen szenvedve nyertek, Marokkóval pedig az utolsó pillanatban szerzett góllal ért el egy pontot a csapat. A spanyol sajtó nem is kíméli az együttest, ám a szövetségi kapitány bizakodó a találkozó előtt.

„Egyértelmű tervünk van, de a mutatott játék nemcsak rajtunk múlik, hanem az ellenfélen is. Hiszünk magunkban, pozitív hozzáállást látok a csapaton, s ezt kell megjeleníteni a pályán is holnap. A játékosaim mentálisan és fizikálisan is frissek” – mondta Hierro.

A két gárda tétmeccset legutóbb a 2008-as Európa-bajnokságon vívott egymással, akkor kettőt is. A kontinensviadalon a csoportban 4-1-es, majd az elődöntőben 3-0-ás spanyol siker született. Barátságos mérkőzésen tavaly novemberben 3-3-as döntetlen született Szentpéterváron.

A franciák mögött továbbjutó Dánia válogatottjára nehéz ellenfél vár : az eddig 100 százalékos teljesítményt nyújtó Horvátország.  A skandináv csapat eddigi három mérkőzésén mindössze 2 gólt rúgott, ráadásul a védekező játék miatt a csapatot számos kritika is érte. Ugyanakkor az is tény, hogy a tornán egyelőre veretlenek. A dán szakvezető most bátrabb játékot ígér.

„Támadófutballt akarunk játszani, mert bár ellenfelünk kiválóan kontrázik, annyira mégsem jó az ellentámadásoknál, mint Franciaország. Le tudjuk őket győzni” – húzta alá Age Hareide.

A vb egyik titkos favoritjaként emlegetett horvátok 1998 óta most először jutottak tovább a csoportkörből. Akkor a bronzéremig meneteltek. A nyolcaddöntőbe három győztes mérkőzéssel érkeztek, akárcsak Belgium és Uruguay. A horvát együttes kapitánya a folytatást illetően is bizakodó. „A csoportkörrel nem laktunk jól, mindenki többet akar, és nagy dolgokat akarunk véghezvinni. A dánok stílusát Izlandéhoz tudnám hasonlítani, de ők jobbak” – értékelt Zlatko Dalic.

A két vasárnapi mérkőzés győztesen jövő szombaton találkozik Szocsiban, a negyeddöntőben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!