2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

2022-es vb: Katar szabotálhatta a rivális pályázatokat

Hír TV

2018. július 29., vasárnap 08:54, frissítve: vasárnap 12:12

Ismét azzal vádolják Katart, hogy piszkos módszerekkel szerezte meg a 2022-es labdarúgó vb rendezési jogát. A brit Sunday Times-hoz eljuttatott dokumentumok szerint az olajmonarchia szabotálta a rivális pályázatokat, a többi jelentkező országban folytatott lejárató kampányokkal. A FIFA ugyanis a döntésnél figyelembe veszi, hogy a pályázó ország közvéleménye mennyire támogatja a torna megrendezését.

A döntés, ami megdöbbentette az egész futballvilágot: 2010 decemberében a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség úgy döntött, Katarnak adja a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Egy 2,5 milliós lakosságú, sivatagi országnak, ahol ekkor még egyetlen erre alkalmas stadion sem volt, és az elviselhetetlen hőség miatt alig jártak az emberek focimeccsre. Az életveszélyes meleg miatt maga a vb is télen lesz, felborítva az összes nemzeti bajnokság menetrendjét.

Már a döntés után néhány hónappal megvádolták Katart, hogy FIFA-tagok megvesztegetésével szerezte meg a kellő támogatást a pályázatának, az oknyomozó riportok több milliárd dolláros kenőpénzekről szóltak. Az ügyben indult vizsgálat azonban nem talált elég bizonyítékot arra, hogy a katariak megvették maguknak a vb-t.

Most azonban ismét olyan információk szivárogtak ki, amik alapján Katar tisztességtelen eszközöket vethetett be a siker érdekében.

A brit Sunday Times-hoz eljuttatott dokumentumok szerint az olajmonarchia szabotálta a rivális pályázatokat, a többi jelentkező országban folytatott lejárató kampányokkal. A kiszivárogtatott iratok alapján Katar egy amerikai kommunikációs cég és volt CIA-ügynökök segítségével hangolta a közvéleményt a vb-rendezés ellen, első sorban éppen az Egyesült Államokban.

A cikk szerint egy neves közgazdászprofesszor 9000 dollárt kapott, hogy megírja, milyen sokba kerülne Amerikának a vb-rendezés. Itt és a többi pályázó országban is újságírók, bloggerek és véleményvezérek egész hadseregét vetették be, hogy folyamatosan a világbajnokság negatív hatásairól értekezzenek.

Amerikai testnevelő tanárok egy csoportja a Kongresszusnál lobbizott, hogy a vb-rendezésre szánt pénzt költsék inkább a középiskolai sportoktatásra. Ausztráliában pedig a rögbimeccseken rendeztek tüntetéseket a foci-vb ellen.

Mindez azért lehetett fontos, mert a FIFA egyik alapvető feltétele a rendezési jog odaítélésekor, hogy a jelentkező ország lakossága, közvéleménye támogassa a pályázatot.

A kiszivárgott dokumentumok alapján az egykori CIA-sek a biztonság kedvéért még kényes információkat is gyűjtöttek a pályázatok mögött álló személyekről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!