2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Már a koreaiaknál az olimpiai láng

Hír TV

2017. november 1., szerda 07:18, frissítve: szerda 10:30

Kína és Dél-Korea rakétaügyi megállapodásán múlhat a jövő évi téli olimpia sikere. A játékok száz nap múlva kezdődnek, az olimpiai láng szerdán érkezett meg Dél-Koreába, de Kína egyelőre nem támogatja, hogy a turistái Dél-Koreába utazzanak.

Több ezer néző előtt indult az olimpiai láng az athéni stadionból Dél-Koreába. A görögországi futás után a fáklyát repülővel vitték Ázsiába, ahol száznapnyi váltófutás után kezdődnek a téli játékok.

Az olimpia mindig kiemelt fontosságú esemény, és szerintem most Koreában minden össze fog állni. Az előkészületek kiválóan haladnak – mondta a görög olimpiai bizottság elnöke.

Dél-Koreában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szokatlan problémával szembesül. Száz nappal a kezdet előtt már minden szállás és sportlétesítmény kész van, nincs semmi csúszás, csak azt nem tudni, hogy honnan lesznek szurkolók. A szállások több mint fele még nincs lefoglalva, látszólag még a dél-koreaiakat sem érdekli a saját olimpiájuk.

Sajnálatos, hogy nincs olyan olimpiai láz, mint amilyenre számítottunk. A koreaiak mindent szeretnek az utolsó pillanatban intézni, de még a külföldi érdeklődőkre is szükség van – nyilatkozta egy szállodatulajdonos.

A gond közvetve Észak-Korea. Az idén két atomfegyver- és három rakétatesztig jutó diktatúra száz kilométerre van Phjongcshangtól. Az északi fenyegetés miatt Dél-Koreában telepítették a THAAD nevű amerikai rakétapajzsot. Emiatt viszont Kína tiltakozik, mert nem akar amerikai rakétákat a szomszédjában. Büntetésként Kína betiltotta például a csarterjáratokat a két ország között, a turizmus hatvan százalékkal esett vissza.

Aggasztó, hogy tavalyhoz képest most gyakorlatilag egyáltalán nincsenek kínai turisták Koreában. Reméljük, hogy a következő hetekben meg tudnak állapodni a rendezésről, különben szkeptikus vagyok az olimpiát illetően – fogalmazott egy helyi vállalkozó.

Kína és Dél-Korea két hét múlva Vietnámban tárgyal a rendezésről. A phjongcshangi olimpia pénzügyi sikere ezen is múlhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!