2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Elítélte a mianmari vezető a rohingyák lemészárlását

2017. szeptember 19., kedd 12:34, frissítve: kedd 12:43

Többhetes hallgatás után elítélte a kisebbségi rohingják elleni jogsértéseket a Nobel-békedíjas mianmari vezető. Aung Szan Szú Kji a nemzethez intézett beszédében a vétkesek felelősségre vonását ígérte. Az ázsiai ország hadserege azután indított műveletet a muszlim kisebbség ellen, hogy a rohingya milíciák rendőrőrsöket támadtak meg.

Gyerekfoglalkozást szervez az UNICEF a rohingyák bangladesi menekülttáborában. Az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapjának munkatársai a programokkal azt akarják megakadályozni, hogy további visszaélés, bántalmazás érje a védteleneket. Ők is az elmúlt hetekben menekültek el Mianmarból, a hadsereg tisztogató akciói elől, amelyet a világszervezet a népirtás iskolapéldájának tart. Három hét alatt négyszázan haltak meg, és több mint négyszázezer civil menekült a szomszédos Bangladesbe.

„Eddig több mint 18 ezer gyermek vett részt ezeken a rekreációs programokon. Több százról megállapítottuk, hogy súlyosabb megrázkódtatást szenvedtek el, és pszichológus segítette őket, de ez nem elég. Több mint 410 ezer ember, 60 százalékuk gyermek, ők kevesebb mint 3 hét alatt érkeztek ide. Ez hihetetlen kihívást jelent. Azon dolgozunk, hogy még több ilyen gyerekbarát helyiséget alakítsunk ki a számukra” – mondta Cristophe Boulierac, az UNICEF szóvivője.

A szülők örömmel fogadták a segítséget. „A gyerekeim boldogan jönnek el ebbe a központba. Én is örülök ennek, de aggódom a gyerekeim jövője miatt. Remélem, ők  jobb oktatást kaphatnak, mivel itt nagyon rossz helyzetben élünk” – mondta egy rohingya menekült.

Alig menekültek el a mianmari hadsereg elől, a rohingya menekülttábort elöntötte az árvíz a napok óta tartó eső miatt.

Az egymillió rohingyával Mianmarban illegális bevándorlóként bánnak. A hadsereg akciói elől elmenekült civilek tömeges mészárlásról és egész falvak felégetéséről számoltak be. A hadsereg szerint azonban a muszlim kisebbség milíciái gyújtották fel a településeket.

„Elítélünk minden emberi jogsértést, és törvénytelen tettet. Elkötelezettek vagyunk a stabilitás és a törvényes rend helyreállításában” – mondta Aung Szan Szú Kji mianmari vezető.

A nyugati országok hetek óta várták a Nobel-békedíjas vezető kiállását. Aung Szan Szú Kji most először szólalt meg az ügyben. A politikusnő a parlamentben kijelentette, együttéreznek a konfliktusban érintett szenvedőkkel, és a vétkesek felelősségre vonását ígérte.

„Szeptember 5-e óta nem történtek fegyveres összecsapások és tisztogatási műveletek. Mindazonáltal aggódva halljuk, hogy a muszlimok ilyen számban menekülnek a bangladesi határhoz. Ki akarjuk deríteni, miért történik ez az exodus. Szeretnénk beszélni azokkal, akik már elmenekültek, és azokkal, akik maradtak” – tette hozzá.

Téma volt a mianmari válság az ENSZ-ben is. A nyugati országok külügyminsztereinek tanácskozása után Boris Johnson brit tárcavezető közölte, Aung Szan Szú Kji és az ország civil kormánya tegye világossá, a rohingyák elleni erőszaknak véget kell vetni. Washington pedig arra szólította fel Mianmart, biztosítsa a humanitárius segélyek eljuttatását a térségbe, tegye lehetővé a menekültek hazatérését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!