2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Az elvárhatónál sokkal jobban szerepeltünk

2016. augusztus 22., hétfő 20:02, frissítve: hétfő 20:03

A szakemberek szerint sikeresnek mondható a magyar olimpiai csapat szereplése a riói ötkarikás játékokon. A magyar együttes 15 éremmel zárta a küzdelmeket. A sporttörténész szerint azonban az aggasztó, hogy mindössze három sportágban született magyar aranyérem.

8 arany, 3 ezüst és 4 bronzérem – ezzel a magyar olimpiai csapat az éremtáblázat 12. helyén zárt a 2016-os riói olimpián. A magyar olimpiai csapat teljesítményét sportgazdasági szempontból óriási sikernek tartja Szabados Gábor. A sportközgazdász szerint Magyarország semmilyen más mutatóban nincs ennyire elöl a világ országai közül.

„Egyértelmű, hogy ez az eredmény messze felülmúlja a magyar sport gazdasági, társadalmi hátterét és annak teljesítőképességét. Tehát sokkal jobban szerepeltek a sportolóink, mint amennyire ez tőlük a magyar sport rendszere, a magyar sport társadalmi háttere alapján elvárható lenne. Olyan sportágakban vagyunk sikeresek, amik nem kifejezetten pénzigényesek, nem mozog bennük annyi pénz, mint mondjuk a labdarúgásban, teniszben, kosárlabdában vagy más ilyen sportágakban, ahol magyar sportolók nem tudnak érvényesülni” – fogalmazott a sportközgazdász.

Rióban minden eddiginél több, összesen 54 ország tudott aranyérmet szerezni, így a 15 magyar érem és közte a 8 arany a sporttörténész szerint is sikeres szereplés. „Az viszont elgondolkodtató, hogy mennyire beszűkült a sportágaknak a köre, ahol eredményeket tudtunk elérni. Mert a magyar sportnak az volt az egyik erőssége, hogy sok sportágú, tehát 13 olyan sportág van, ahol sikerült már aranyérmet szerezni. Ez itt az elgondolkodtató és a szomorú, hogy mind sportágban, mind versenyzői létszámban, akik érmet nyertek, meglehetősen szűk a mezőny. Hiszen ha kivesszük a két legeredményesebbet az aranyérmek közül, akkor alig marad. Ez mindenképpen a jövőre nézve ad feladatot a magyar sportvezetésnek” – nyilatkozta Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója.

A magyar olimpiai érmek Rióban négy sportágra oszlottak el: vívásban, úszásban, kajak-kenuban és atlétikában született meg a 15 magyar olimpiai medál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!