2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Zuhant a kormányfő népszerűsége az okirat-hamisítási botrány miatt

Hír TV

2018. március 19., hétfő 08:01, frissítve: hétfő 08:16

Mélypontra esett Abe Sinzó japán miniszterelnök népszerűsége az okirat-hamisítási botrány miatt, és a politikus hétfőn maga is aggodalmát fejezte ki emiatt, de megint határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne a gyanús ügyhöz.

„Ez megingatja a nép bizalmát. Ezt nagyon komolyan veszem” – mondta népszerűségvesztéséről Abe Sinzó a felsőház költségvetési bizottságában lezajlott vitában. Hozzátette, hogy miniszterelnökként felelősnek érzi magát a támogatás megcsappanásáért.

Az Aszahi című napilap által hétfőn közzétett közvélemény-kutatás szerint a miniszterelnök népszerűsége egy hónap alatt 13 százalékpontot zuhant, jelenleg 31 százalékon áll. A Mainicsi című lap által közölt felmérés is erről tanúskodik: 12 százalékpontot esett Sinzó népszerűsége, és most 33 százalékos. Ilyen alacsony még nem volt Abe Sinzó népszerűsége azóta, hogy 2012 decemberében hatalomra került.

A miniszterelnök a hétfői bizottsági meghallgatáson ismét határozottan tagadta, hogy köze lenne a pénzügyminisztérium okirat-hamisítási ügyéhez. „Nem is tudtam ezekről a papírokról, semmilyen utasítást velük kapcsolatosan nem adtam” – mondta.

A japán pénzügyminisztérium egy héttel ezelőtt elismerte, hogy okiratokat hamisított egy protekciós ügyben. Tavaly robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy a piaci ár hetedéért vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az a magániskola, amelynek a miniszterelnök felesége, Abe Akie lett volna a tiszteletbeli igazgatója, de a botrány miatt elállt ettől. A kétes ügyletről a parlamentnek benyújtott hivatalos okmányokat – 14 darabot – a pénzügyminisztérium módosította, egyebek mellett törölték belőlük a kormányfő és felesége, valamint Aszó Taró pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes nevét is, és azt a megjegyzést, hogy „kivételes” ügyletről van szó. A szóban forgó magániskola és több más oktatási intézmény tulajdonosa a Moritomo Gakuen vállalat, amely a hírek szerint közel áll a miniszterelnök családjához.

A kormány kulcsemberének tartott Aszó Taróra nagy nyomás nehezedik, hogy mondjon le. Az ellenzéki képviselők sem engedik el az ügyet, bojkottálják a parlamenti üléseket, és azt követelik, hogy hallgassák ki eskü alatt a botrány kulcsszereplőit, köztük a kormányfő feleségét. Elemzők szerint az okirat-hamisítási botrány veszélybe sodorhatja Abe Sinzó esélyeit arra, hogy harmadszor is kormányfő legyen a Liberális Demokrata Párt (LDP) élén a szeptemberi választások után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!