2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Zsidó sírok százait gyalázták meg

,

2015. február 16., hétfő 21:27, frissítve: hétfő 21:27

Öt fiatalkorút gyanúsít a francia rendőrség egy izraelita temető feldúlásával. A településen 1988-ban és 2001-ben is követtek már el hasonló bűncselekményt.

Ledöntött sírokat és szétvert kriptákat lehetett látni Sarre-union falucskában, nem messze a német-francia határtól. Múlt csütörtök éjjel 15-17 év körüli fiúk törtek be a zsidó temetőbe, ahol órákon át pusztítottak. A vandalizmust napokkal később, vasárnap fedezték fel a helyiek. „Hétfő reggel negyed 11-kor egy fiatalember besétált a rendőrkapitányságra és feladta magát. Elismerte a bűncselekmény elkövetését és másokat is megvádolt a támadás elkövetésével. Összesen öt fiatalembert vettünk őrizetbe” – mondta a tartományi ügyész.

A fiúk 250 sírt döntöttek le, indítékukat nem közölték, a nyomozók szerint az elkövetők közül többen is megbánták tettüket. „Lehetetlen leírni ezt szavakkal. Aggasztó. Ennyi. A férjem egész családja itt van eltemetve. Tudom, hogy csak a sírokat pusztították el, nem embereket, de akkor is” – mondta egy helyi asszony.

Franciaországban január közepén, a Charlie Hebdo és a párizsi kóserbolt elleni támadások után szigorították meg a zsidó intézmények védelmét. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök már akkor arról beszélt, hogy a zsidók tömegesen menekülnek Franciaországból az antiszemitizmus erősödése miatt. „A francia zsidók helye Franciaországban van. Akármilyen szörnyű is belegondolni, a zsidó temetők is ezért vannak Franciaországban. Éppen ezért mindent megtesszük, hogy megvédjük őket” – mondta a francia miniszterelnök.


A francia kormányfő nyilatkozatáról egy volt külügyminiszter és alkotmánybíró, Roland Dumas azt mondta: a miniszterelnök csak zsidó felesége miatt tartja fontosnak a védelmet. A korábbi külügyminiszter nyilatkozatát jobb- és baloldali pártok is elítélték.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!