2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Záporoztak a bírálatok Orbánra, amiért illiberális demokráciát épít

Hír TV

2018. január 9., kedd 22:21, frissítve: kedd 22:48

Beteg demokráciák, illiberális rendszerek – ilyen címmel tartottak konferenciát, valamint könyvbemutatót Brüsszelben, a Európai Parlamentben, ahol a legtöbb negatív példa Magyarországgal kapcsolatban hangzott el. A szervezők a kormányoktól független civil szervezetek felelősségére hívták fel a figyelmet.

Civil szervezetek egy kiadványban gyűjtötték össze a lengyel, a magyar, a szerb és a horvát demokrácia visszásságait.

„A civil társadalom a demokrácia értékeit közvetíti. Ahhoz, hogy ezt a munkát el tudja látni, ehhez az kell, hogy szabadon dolgozhasson. És Magyarországon, Lengyelországon és sajnos egyre több helyen azt lehet látni, hogy azokat a civil szervezeteket, amelyek a jogállamisággal, demokráciával, az európaiságunkkal foglalkoznak, azokat egyre több támadás éri” – nyilatkozta Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

A kiadvány bemutatóján nagyon sok bírálat érte Orbán Viktort, amiért illiberális demokráciát épít.

„A magyar rendszert is a diktatúra és a liberális demokráciák közé szokás helyezni, egy szürke zónába, hibrid rendszereknek is nevezik őket, nagyon sok diktatórikus vonásuk van, de még nem teljesen számolódott fel a demokrácia” – mondta a rendezvényen Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke.

Egy liberális holland képviselő, aki a kötelező menekültkvóta híve, a magyar miniszterelnök bevándorlásellenességét tette szóvá. „Antidemokratikus nyilatkozat a szíriai menekülteket muszlim inváziónak nevezni. Orbán úr, láttunk már ilyen fajta boszorkányüldözést ezen a kontinensen. De soha többé nem szeretnénk ezzel találkozni. Nem akarjuk ezt látni Európában, még egy választási kampány részeként sem. Ez elfogadhatatlan” – hangoztatta Sophie in't Veld.

A kötet bemutatóján a résztvevők azt javasolták Orbán Viktornak, hogy ha nincs tisztában az uniós alapértékekkel, akkor nyomtassa ki azokat és ragassza fel az irodája falára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!