2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Wolfgang Schäublét választották a Bundestag elnökévé

Hír TV

2017. október 24., kedd 17:17, frissítve: kedd 18:23

A képviselők több mint 70 százaléka szavazta meg a posztra az eddigi pénzügyminisztert a német parlament alakuló ülésén. Az új német parlamentnek minden korábbinál több, 709 tagja van. A legnagyobb képviselőcsoportja az Angela Merkel vezette CDU–CSU szövetségé.

A Bundestag alakuló ülése előtt rasszizmusellenes csoport tüntetett a berlini parlament épülete előtt az Alternatíva Németországért (AfD) párt ellen. A bevándorlásellenes jobboldali párt 92 képviselői helyet szerzett a szeptemberi választásokon.

„Jelzést akarunk küldeni, hogy nem fogadjuk el, hogy a szélsőjobboldali szélsőségesek és rasszisták képviselettel rendelkezzenek a német parlamentben” – mondta Dietmar Bartsch, a Baloldal Párt frakcióvezetője.

Bent a Reichstag üléstermében az új összetételű parlament alakuló ülésén a törvényhozó testület vezetőinek személyéről döntöttek. Elsöprő többséggel, 501 igen szavazattal, 73 nem mellett választották elnökké az eddigi német pénzügyminisztert. Csak az AfD nem támogatta.

„Wolfgang Schäuble megszerezte a szükséges többséget, és a német parlament elnökévé választották” – ismertette a voksolás eredményét a ház korelnöke, Hermann Otto Solms.

A megválasztott házelnök 45 éve tagja a törvényhozásnak.

A 75 éves politikus első elnöki beszédében az AfD-nek üzenve kiemelte, az ország történetében máskor is voltak válságos, az egész társadalmat megosztó időszakok, de Schäuble szerint ügyelni kell a viták megfelelő hangnemére, a kölcsönös tisztelet és a méltányosság elvének betartására. Hozzátette azt is, hogy a többség döntéseit el kell fogadni, és egyetlen képviselő vagy frakció sem bélyegezheti hazaárulásnak az akaratával ellentétes határozatokat.

„Az utóbbi hónapokban megjelent a gyűlölködés, egymás megvetése, Ennek nincs helye civilizált együttműködésben” – emelte ki.

Az új német parlamentnek minden korábbinál több, 709 tagja van. A legnagyobb képviselőcsoporttal, 246 fővel a CDU–CSU szövetség rendelkezik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!