2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Vörös riasztást adtak ki az Agung vulkán kitörése miatt

Hír TV

2017. november 27., hétfő 10:02, frissítve: hétfő 11:39

Sűrű füst lepi be Indonézia legmagasabb vulkánját, miközben a továbbra is vulkáni hamu és hideg láva lövell belőle. Az ország katasztrófavédelmi hatósága a legmagasabb, négyes szintű, vörös riasztást adta ki hétfő hajnalban és a vulkán 8-10 kilométeres körzetében élőket kitelepítették.

 

„Nagy a veszélye annak, hogy a korábbinál egy erősebb kitörés várható, néhány jel arra mutat, hogy a kitörések folytatódni fognak. Tegnap óta több robbanó kitörés is történt” – tájékoztatott a katasztrófavédelem szóvivője.

 

Turisták százai rekedtek a bali reptéren, miután a hatóságok lezárták 24 órára a légikikötőt. Az üdülősziget reptere a harmadik legforgalmasabb Indonéziában. A vulkánkitörés veszélye miatt 445 járatot töröltek, ami több tízezer utast érintett.

„Átmenetileg lezártuk a repteret 24 órára, tettük ezt a meteorológiai intézettől, a Darwin Vulkáni Hamu tanácsadói központtól, a pilóták jelentései, a helyszíni beszámolók, a légügyi hatóság, más repterek, valamint légi irányítók által kapott információk alapján” – jelentette be a repülőtér igazgatója.

A turisták arra panaszkodtak, hogy nem tájékoztatták őket arról, hogy mikor repülhetnek el a szigetről.

Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben mintegy 1200-an haltak meg. A katasztrófavédelem szerint azonban a mostani vulkáni aktivitás nem éri el az 1963-as szintjét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!