2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Volt kormányfők és miniszterek állnak bíróság elé Görögországban

Hír TV

2018. február 22., csütörtök 17:18, frissítve: csütörtök 18:06

Volt miniszterelnököket és kormánytagokat is felelősségre vonnak minden idők legnagyobb görög korrupciós botránya ügyében. A politikusok a vádak szerint összesen ötvenmillió euró kenőpénzt fogadtak el egy nagy svájci gyógyszercégtől.

A svájci Novartis a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cége, tavalyi bevétele csaknem ötvenmilliárd dollár volt, és ez az adat évek óta hasonló szinten van. De nem biztos, hogy tisztességesen jutottak ekkora összegekhez: azzal vádolják az óriásvállalatot, hogy Görögországban megvesztegette az orvosokat, hogy az ő gyógyszereit írják fel a betegeknek, és megkente a politikusokat is, hogy mesterségesen magasan tartsák a Novartis-termékek árát.

A vádak szerint 2006 és 2015 között vezető politikusok összesen ötvenmillió euró csúszópénzt tettek zsebre, ezzel huszonhárommilliárd eurós kárt okozva a folyamatosan a csőd szélén egyensúlyozó gazdaságnak. A korrupciós botrányban két volt kormányfő és nyolc egykori miniszter érintett, köztük Antonisz Szamarasz volt miniszterelnök és pénzügyminisztere, Evangelosz Venizelosz is.

A görög törvények szerint az érintetteknek előbb egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt kell felelniük, majd megfoszthatják őket a mentelmi joguktól, és ezután állíthatják őket bíróság elé. A bizottsági vizsgálat elindítását megszavazta az athéni törvényhozás.

„Nem fogunk segíteni eltitkolni, a szőnyeg alá söpörni a modern görög történelem egyik legnagyobb botrányát. A görögöknek joguk van tudni az igazságot, hogy kiderüljön, mi történt, hogy bizonyos emberek hogyan kezelték az állam csődbe jutását” – jelentette ki Alexisz Ciprasz kormányfő.

Az érintettek szerint hazug kampányfogásról van szó, és a baloldali kormány így próbálja lejáratni a vetélytársait a 2019-es választás előtt. „Nagyon nehéz elfogadnom, hogy a miniszterelnök gengsztertaktikát bevetve indította el ezt az undorító lejárató kampányt, a megtévesztések hálóját szőve csaknem a teljes ellenzéke köré. Nem tudja elviselni, hogy megbukott, ezért félre akarja vezetni a közvéleményt” – hangoztatta az ügy egyik érintettje, Andreasz Loverdosz korábbi egészségügyi miniszter.

A korrupciós vádakat az összes érintett tagadja, Szamarasz és Venizelosz már be is perelte az ellenük tanúskodókat rágalmazás miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!