2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Vizsgálják a nyugati túszok halálát okozó dróncsapást

2015. április 25., szombat 14:19

Vizsgálatot indított a CIA egy amerikai dróncsapás miatt, amelyben az al-Kaida által foglyul ejtett nyugati túszok haltak meg. Közben az olasz hatóságok a nemzetközi terrorhálózat embereit fogták el, akik a Vatikán elleni merényletre készültek.

Egy, még 2011-ben az al-Kaida tagjai által foglyul ejtett amerikai orvos is áldozatául esett a januári, afgán–pakisztáni határon, pilóta nélküli repülővel végrehajtott támadásban. A célpont a nemzetközi terrorszervezet egyik tagja volt, akit valószínűleg egy másik dróntámadás során öltek meg. A Fehér Ház csak a héten ismerte el, hogy amerikai és egy olasz civil áldozata van a három hónappal ezelőtti katonai akcióknak. Az ügyben a CIA is vizsgálatot indított.

Barack Obama azt ígéri, ha kell, átalakítják a titkosszolgálatok és a hírszerzés működését is. Az elnök külön testületet hozna létre, amely összehangolja a túszok családjai és a hatóságok közötti kommunikációt, a váltságdíjfizetés tilalma azonban nem változna. „Ma minden amerikai Warren Weinstein és Giovanni Lo Porto családjára gondol és értük imádkozik. Kivizsgáljuk, mi történt. Levonjuk a tanulságokat, és megnézzük, milyen javításokat és változtatásokat tehetünk. Akik osztják az elhatározásunkat, azt akarják, hogy továbbra is tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük az ártatlanok halálát” – közölte az elnök.

2008-ban, még George W. Bush változtatott az ilyen dróntámadásokkal kapcsolatos szabályokon, amelyek lehetővé tették az akciókat olyan esetben is, amikor nem lehet biztosan megállapítani az ellenség személyazonosságát.

Közben Szardínia szigetén az al-Kaida 18 tagját fogták el az olasz hatóságok. Köztük lehet Oszama bin Ladennek, az al-Kaida egykori vezetőjének két testőre és pakisztáni merényletek elkövetői is. Egy olasz ügyész szerint az őrizetbe vett iszlamisták 2010-ben a Vatikán ellen is merényletet terveztek: „felvetődtek arra utaló jelek, hogy létezik egy terv, amely valószínűleg a Vatikánt vette célba” – nyilatkozta Mauro Mura. Az információkat titkos lehallgatások során szerezték. A terroristahálózat egyébként Szardínián alakította ki olaszországi bázisát. Vezetőjük egy ott élő vállalkozó volt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!