2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Visszaszorítja a bevándorlást, szigorítja a külföldiek segélyhez jutását

2015. május 10., vasárnap 15:15, frissítve: vasárnap 16:34

Várhatóan szigorítani fogja az új angol kormány a szigetország bevándorlási politikáját. Nagy-Britannia a magyar emigránsok egyik legfontosabb célországa.

Visszaszorítja a bevándorlást, szigorítja a külföldiek segélyhez jutását és új népszavazást tart az uniós tagságról – ezt ígérte kampányában a brit miniszterelnök választóinak. David Cameron további öt évig vezetheti az Egyesült Királyságot. „Létrehozunk hárommillió gyakornoki helyet, jobban segítjük a gyereknevelést, harmincmillió ember megélhetését támogatjuk adócsökkentéssel, olyan otthonokat építünk, amelyeket az emberek képesek megvásárolni, és több millió új munkahelyet teremtünk, amely megadja a jobb jövő lehetőségét az embereknek. És igen, meg fogjuk tartani a népszavazást az európai jövőnkről” – mondta a brit kormányfő.


Az angol bevándorlási politika több millió magyart érinthet: másfelet, akinek már van brit társadalombiztosítása, és azokat, akik még csak tervezik a külföldi munkavállalást. Dimény Zsolt öt éve él családjával Nagy-Britanniában, másoknak is segített elhelyezkedni, munkát találni. Szerinte aki akar dolgozni, van tapasztalata és beszéli a nyelvet, azt szívesen látják a szigeten, akkor is, ha szigorítják a feltételeket. „Aki frissen jön, annak lehet, ha nehezebb lesz ugye – mert most az emberek a felmérések alapján, meg a pártok is megértették –, nem szeretnének szociális juttatást és támogatást adni azoknak, akik nem dolgoznak rá vagy nem számíthatnak olyan segélyekre, amit az angolok alapból megkaphatnak. De aki egyszerűen dolgozni megy ki és munkát keresni és tényleg pénzért dolgozni és nem a rendszer előnyeit kihasználni, nem hiszem, hogy nagy változást fog érezni” – fogalmazott Dimény Zsolt.

A szocialisták szerint nagyon szomorú, hogy a harmadik legnagyobb magyar város London. Burány Sándor szerint ugyanakkor a magyaroknak is az az érdeke, hogy olyan brit kormány alakuljon, amely nem nehezíti a magyarok munkavállalását. „Azt reméljük, hogy a kormányváltás ebben a politikában nem hoz változást Angliában, illetve az Egyesült Királyságban, aki boldogulását ebben az európai uniós országban találja meg – bármennyire is sajnáljuk, hogy itt hagyja az országot – azt tehesse meg a jövőben is” – nyilatkozta Burány Sándor országgyűlési képviselő.

A fideszes Tessely Zoltán szerint a brit bevándorlási politika szigorításával Magyarországon tovább nőhet a menekültjogi kérelmet benyújtók száma, de hozzátette: a változásnak lehet pozitív hatása is. „A munkavállalás megszigorítása az téma ebben a körben, ennek Magyarország tekintetében – nyilván a saját jól képzett munkavállalóinknak más országban történő munkavállalása tekintetében ez lehet pozitívum” – közölte Tessely Zoltán.

Az LMP szerint a kivándorlást csak a munkavállalók megfizetésével lehet megoldani. „A kormánynak ideje lenne felébredni és tenni olyan lépéseket, amelyek a magyarországi munkavállalókat Magyarországon tartják” – mondta Komlosi Csaba LMP-s elnökségi tag.

Tavaly 31 500-an hagyták el az országot, ez 46 százalékkal több, mint a 2013-as adat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!