2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Visszaszerezné az ellopott a pénzt a világ legidősebb miniszterelnöke

Hír TV

2018. május 11., péntek 11:58, frissítve: péntek 13:01

Letette az esküt a világ legidősebb vezetője, a 92 éves maláj miniszterelnök. Mahathir Mohamed másfél évtizedes szünet után tért vissza a politikába, hogy megverje a választásokon a saját egykori szövetségesét, aki dollár százmilliókat lopott a gazdaság fejlesztésére szánt pénzekből.

A választásokat megnyerő ellenzék hívei egész éjjel a fővárosban ünnepelték Kuala Lumpurban, hogy leváltották azt a pártot, ami több mint 60 éve vezette a délkelet-ázsiai országot.

„Elképesztő az egész. Nagyon régóta reménykedtünk ebben, és bár mindig tele voltunk reménnyel, óvatosak is voltunk, óvatosan bizakodtunk. Ez egy csoda, egy valóra vált álom” – mondta a maláj ellenzéki koalíció egyik szavazója.

Egy másik ellenzéki szavazó úgy fogalmazott: olyan, mintha Malajzia most legyőzte volna a rákot. Az 1957-es függetlenné válás óta kormányzó Egyesült Maláj Nemzeti Szervezet ugyanis egy hatalmas korrupciós botrányba bukott bele.

Az eddigi miniszterelnök, Nadzsib Razak mintegy 700 millió dollárnyi fejlesztési pénzt tett zsebre: ekkora összeg vándorolt a személyes bankszámlájára abból az alapból, amit eredetileg azért hoztak létre, hogy Kuala Lumpur globális pénzügyi központtá váljon, és hogy stratégiai befektetésekkel élénkítsék Malajzia gazdaságát. A kormányfő által megcsapolt alap közben 11 milliárd dolláros tartozást halmozott fel bankok és részvényesek felé.

A korrupt kormánypártot saját veteránja buktatta meg: Mahathir Mohamed 15 évvel ezelőtt még a nacionalista párt színeiben töltötte ki miniszterelnöki ciklusát. A nagy visszatérő 92 évesen és 305 naposan a világ legidősebb vezetője, csaknem egy évvel előzi meg II. Erzsébet királynőt.

Mahathir azt ígérte: visszaszerzi az előző kormány által elsikkasztott pénzt. „Úgy gondoljuk, hogy a fejlesztésre szánt pénzek nagy részét vissza tudjuk szerezni, mert tudjuk, kinél van a pénz Amerikában, Szingapúrban, Svájcban, és talán itt Malajziában is. Vannak embereink, akik ennek a területnek a szakértői. Növelnünk kell a befektetők bizalmát a maláj kormányban” – mondta az aggastyán kormányfő.

Az új maláj miniszterelnök első hivatali napján királyi kegyelmet kért és kapott egykori helyettesének, Anwar Ibrahimnak, aki korrupciós bűncselekmények és tiltott homoszexuális kapcsolat miatt tölti börtönbüntetését.

„Teljes körű kegyelemről van szó, ami azt jelenti, hogy nemcsak kegyelmet kap, de azonnal szabadon is engedik. Ezután szabadon részt vehet a politikai életben is” – mondta a miniszterelnök.

Érdekesség, hogy Anwart 1998-as letartóztatása után mostani megmentője is bűnösnek nevezte, és amikor a politikus a tárgyalásán monoklival a szeme alatt jelent meg, mondván, megverték a rendőrök, Mahathir azzal vádolta meg, hogy ő maga tette ezt az arcával, hogy megsajnálják a bíróságon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!