2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Visszafogottan gratuláltak Putyinnak

Hír TV

2018. március 20., kedd 10:15, frissítve: kedd 10:45

A vasárnapi elnökválasztáson a nemzetközi megfigyelők szisztematikus választási csalásokat tapasztaltak. A visszafogottságot azonban leginkább az indokolja, hogy a nyugati politikusok szerint az orosz elnök szándékosan konfliktusokat generál a Nyugattal.

Sok orosz nem a változást ígérő jelöltektől, hanem az erős vezetőtől várja a biztos jövőt, és magát a változást is.

– Szeretném, ha a csapatunk megmaradna a következő években is. Hogy hatékonyan tudjuk dolgozni Oroszország javára. Köszönöm a segítséget – nyilatkozta Vlagyimir Putyin.

Putyin 5 millióval több szavazatot kapott vasárnap, mint a kettővel ezelőtti, 2004-es elnökválasztáson.

– Putyinra voksoltam. Stabilitásra és jobb életre van szükség. Stabilitáson főként a nemzetközi kapcsolatokat értem. De azt is elvárjuk, hogy az orosz kormány a gazdasági helyzettel is foglalkozzon – magyarázza egy orosz választó.

Az ellenzék azonban úgy látja, hogy a szisztematikus választási csalások miatt a 2018-as elnökválasztás sem volt legitim.

– A voksolás eredményét nem szabad elfogadni. Fellebbezni fogunk. Putyinnak nem szabad gratulálni ehhez a győzelemhez. Meglátjuk, hogyan viselkednek majd a hatóságok, a választás feltételei egyenlőtlenek voltak – mondta Szergej Ugyalcov, az ellenzéki Baloldali Front vezetője.

Az orosz ellenzék kérését több nyugati vezető meghallotta. A francia elnök például az üdvözlés mellett az ukrajnai, a szíriai orosz beavatkozás, a brit mérgezéses eset miatt aggodalmának adott hangot. A Fehér Ház nem gratulált Putyin elnöknek, de jelezte, hogy továbbra is érdekeltek az együttműködésben. Angela Merkel pedig újraválasztása alkalmából konstruktív párbeszédre hívta fel Putyint a Nyugattal.

Vlagyimir Putyin vasárnapi győzelmével megkezdheti újabb elnöki mandátumát, ezúttal 2024-ig. Az orosz történelemben csak egyetlen vezető állt hosszabb ideig az ország élén: Sztálin.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!