2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Visszább kell venniük a titkosszolgálatoknak

,

2015. június 1., hétfő 14:40, frissítve: hétfő 14:49

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek be kell fejeznie a tömeges adatgyűjtést, a szenátus ugyanis nem hosszabbította meg annak a törvénynek a hatályát, amely engedélyezte volna az ügynökségnek a tevékenység folytatását. A szenátorok végül nem is szavaztak az úgynevezett hazafitörvény vonatkozó cikkének meghosszabbításáról. A titkosszolgálatok lehallgatási és megfigyelési gyakorlatának szabályozásáról most új törvény készülhet.

Az amerikai felsőház törvényhozóinak arról kellett dönteniük, hogy meghosszabbítják-e az úgynevezett Patriot Act, azaz hazafitörvény egyik cikkelyének hatályát. A hírszerző szolgálatok eddig ennek a törvénynek az engedélyével gyűjtöttek adatokat az amerikaiak telefonhívásaikról, tömegesen és válogatás nélkül.

A meghosszabbítást ellenzők táborát Rand Paul republikánus szenátor vezette, aki az amerikai elnöki posztért is harcba kíván szállni. „Nem kémekről és terroristákról gyűjtünk információt folyamatosan, hanem minden amerikai állampolgárról. Ez az, ami ellen harcolunk” – mondta.

Többen, köztük Barack Obama elnök viszont a törvény meghosszabbítása mellett érvelt. Szerintük enélkül egy fontos eszközt veszítenek el a feltételezett terroristák elleni harcban. „Isten ments, hogy olyan helyzet álljon elő, hogy megelőzhettünk volna egy terrorista támadást, vagy elkaphattunk volna valakit, aki veszélyes tevékenységet végez, de nem tettük meg, mert a szenátus tétlen volt” – mondta az amerikai elnök.

Obama kérése ellenére a szenátus nem tudta meghosszabbítani a törvény hatályát, mivel Rand Paul módosító indítványai miatt nem szavaztak róla.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség tehát hétfőtől nem figyelheti tömegesen az amerikai telefonhívásokat. A régi szabályozás helyére azonban hamarosan egy új léphet: az NSA a jövőben csak bírósági felhatalmazással kérhetne ki adatokat a telefontársaságoktól. A törvénytervezetet a képviselőház már elfogadta, a kongresszus pedig napokon belül megszavazhatja, a módosítók elfogadása után.


Az NSA egyik volt informatikusa, Edward Snowden tavalyelőtt fedte fel, hogy a szervezet tömegesen figyel telefonhívásokat és e-maileket szerte a világban. Szerinte ez a gyakorlat sérti az alapvető emberi és civil jogokat. Snowden Moszkvába szökött, mivel attól fél, hogy hazatérése esetén akár halálra is ítélhetik a kiszivárogtatás miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!