2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Vérfürdőbe torkollott a palesztinok felvonulása

Hír TV

2018. március 30., péntek 17:43, frissítve: péntek 17:48

Legkevesebb hét palesztint agyonlőttek, több százat pedig megsebesítettek izraeli katonák Gáza és Izrael határában – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. Az izraeli hadsereg szerint a zavargókat vették célba, a palesztin felvonulás pedig provokáció. A demonstrációkon több mint tízezer palesztin vesz részt, hogy így tiltakozzon az izraeli megszállás ellen.

Vérfürdőbe torkollott a palesztinok felvonulása az izraeli–gázai határnál. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli katonák több tüntetőt is agyonlőttek, százakat pedig megsebesítettek. Palesztin források szerint már a tüntetés előtt tüzet nyitottak rájuk, és megöltek két földművest, hogy megfélemlítsék a többieket.

Az izraeli hadsereg, amely száz mesterlövészt telepített a határhoz, provokációnak tartja a felvonulást. Szerintük csak a zavargókra adtak le lövéseket.

„Ez a káosz menete, amit agresszív zavargások kísérnek. Az izraeli hadsereg ellenáll és feloszlatja a tüntetéseket. Amikor néhányan megpróbálták megsérteni Izrael szuverenitását, be akartak hatolni Izrael földjére, és át akarták törni a biztonsági falat, az izraeli biztonsági erők célba vették őket” – mondta Avichay Adraee, az izraeli hadsereg szóvivője.

Az úgynevezett Visszatérés menetét a Gázai övezetet uraló Hamász hirdette meg. A radikális iszlamista csoport több tízezer palesztint mozgósított a határhoz, hogy így tiltakozzon az izraeli megszállás és blokád ellen. A tüntetéssorozat május 14-ig tart. Ezt a palesztinok a katasztrófa napjának nevezik, 1948-ban ugyanis ekkor jött létre Izrael.

„A mai nap fordulópont népünk számára, a nemzeti harcunk történelmében. Úton vagyunk a szabadságunk, a visszatérés felé. Ma az egész nemzetből, Gázából, Ciszjordániából, a megszállt területekről és más országokból is érkeznek ide emberek, és elkezdik ezt az új szakaszt” – mondta Yahya Al-Sinwar, a Hamász gázai vezetője.

Izrael 1967-ben szállta meg Kelet-Jeruzsálemet, Ciszjordániát és Gázát. Gázából 2005-ben kivonult, de 2007 óta blokád alatt tartja a kétmillió lakosú övezetet. Az ENSZ-határozatok szerint Izrael jogellenesen járt el, a zsidó állam ezt vitatja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!