2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Végzett az orosz méreg a brit nővel

Hír TV

2018. július 9., hétfő 09:32, frissítve: hétfő 12:14

Vasárnap este meghalt a novicsokkal megmérgezett egyik Amesbury-i áldozat. A 44 éves nő és férje június végén ugyanazzal az idegméreg-hatóanyaggal került érintkezésbe, amelytől 4 hónapja Szergej Szkripal, egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya is súlyos mérgezést szenvedett. A Scotland Yard közölte: gyilkosság miatt nyomoznak.

Egy hajléktalanszállóban élt az a brit házaspár, akik a novicsok nevű idegméregtől betegedtek meg. A brit rendőrök azt keresik, hogyan kerültek érintkezésbe a szerrel. A pár életét több mint egy hete kórházban próbálják megmenteni, de vasárnap este a 3 gyerekes 44 éves asszony belehalt a mérgezésbe, férje továbbra is válságos állapotban van.

„Dawn Sturgess halála nagyon lehangoló hír. Szeretném kifejezni részvétemet Dawn családjának. Együttműködünk a rendőrséggel, minden segítséget megadunk nekik. Szerettünk elvesztése az egyik legnehezebb dolog az életünkben, ezért kérem az összes médiumot, hogy tartsák tiszteletben a család magánéletét ebben a nehéz időszakban. Ezért nem fogunk további információt közzétenni. A kórház személyzete mindent megtett azért, hogy megmentse az életét” – mondta a Salibury kórház orvosigazgatója.

Theresa May brit kormányfő is részvétet nyilvánított az áldozat hozzátartozóinak. A hatóságok már gyilkosság miatt nyomoznak. A brit belügyminiszter szerint az eset összefügg a Szkripal-üggyel, négy hónapja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya is súlyos mérgezést szenvedett. A novicsok méreg Oroszországból származott, de egyelőre nem terveznek újabb szankciókat Moszkvával szemben.

„Nincsenek tervek, nem akarjuk elsietni a következtetést. Azt tudják, és elmondtuk, amit a szakértők megállapították, hogy ebben az esetben használt idegméreg ugyanaz a szer, amit márciusban használtak. Arról tudjuk, hogy az oroszok műve. Tudjuk, hogy azt a barbár, embertelen tettet az orosz állam hajtotta végre, de megismétlem, hogy a mostani esetről többet kell megtudnunk, hagyjuk, hogy a rendőrség elvégezhesse a feladatát” – mondta Sajid Javid, brit belügyminiszter.

Bár a brit hatóságok nem találtak arra utaló jelet, hogy a házaspár az oroszoknak kémkedett volna, megszólalt az ügyben a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez delegált orosz nagykövet is, aki egy lapinterjúban azt mondta, az újabb mérgezést a britek előre kitervelték, azzal a céllal, hogy lejárassák Oroszországot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!