2018. november 14.,
szerda, Aliz napja

Végre Macedónia is csatlakozhat

Hír TV

2018. június 13., szerda 17:20, frissítve: szerda 21:05

Nem fogja aláírni az országa nevének Észak-Macedóniára történő megváltoztatására vonatkozó egyezményt Gjorge Ivanov macedón államfő. Közben Görögországban az ellenzék bizalmatlansági indítványt tervez benyújtani a görög kormányfővel szemben a megállapodás miatt. Szkopje és Athén megállapodása megnyithatná az utat a macedón uniós csatlakozás előtt. A diplomáciai vita 27 évig tartott.

Makedónia tüntetett Macedónia ellen június elején két tucat görögországi városban, köztük Nagy Sándor szülőhelyén, Pellában is.

A Makedónia nevű görög régió lakosai ezzel azt üzenték a kormányuknak, hogy nem alkudnak a névvita ügyében, a tőlük északra fekvő országot semmilyen formában sem hívhatják Macedóniának.

Az athéni vezetés ekkor már hosszú ideje tárgyalt az északi szomszéd kormányával, hogy végre lezárhassák a 27 éve, Jugoszlávia szétesése óta tartó névvitát.

A mindenkori görög vezetés attól tartott, hogy amíg Macedóniát így hívják, területi követelései lehetnek a hasonló nevű görög régióban, ahol ráadásul jelentős macedón kisebbség él. Görögország ezért Macedónia EU- és NATO-csatlakozási törekvéseit is akadályozta - eddig.

Kedden végre megegyezett a két ország, és megszületett az új név is.

A macedónok beleegyeztek, hogy megváltoztassák az alkotmányos nevüket, minden használatában. Beleegyeztek abba, hogy átnevezzék az országot Észak-Macedóniára - jelentette be Alekszisz Ciprasz, görög miniszterelnök.

Brüsszel azonnal jelezte is: a névvita megoldásával az EU-csatlakozáshoz is közelebb kerültek a macedónok.

Ez kitűnő hír. Ez egy jó nap, nemcsak a két érintett országnak, Európának is. Mi, az Európai Unió, minden eszközzel segítjük majd az egyezség végrehajtását. Szerintem ez meg fogja nyitni az utat Macedónia EU-csatlakozása előtt - közölte Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője.

A szkopjei parlament június végéig fogadhatja el az új országnevet - ha ez megtörtént, Görögország az EU-nak és a NATO-nak hivatalosan is jelzi majd, hogy már nem ellenzi a macedón csatlakozási tárgyalásokat. Ezután Macedóniában népszavazást tartanak, legkorábban szeptemberben, majd alkotmányt módosítanak, végül valamikor késő ősszel a görög parlamentnek is jóvá kell hagynia az egyezséget.