2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Vége lehet az Iszlám Állam uralmának

Hír TV

2017. november 24., péntek 07:58, frissítve: péntek 10:19

Irakban és Szíriában is támadják az Iszlám Állam utolsó állásait – a szélsőséges dzsihadisták a nagyobb településekről már kiszorultak, és csak sivatagos körzeteket tartanak ellenőrzésük alatt.

A sivatagban sem leltek menedékre az Iszlám Állam harcosai Irakban. A bagdadi kormányerők és a szomszédos Irán által támogatott síita milíciák a szír–iraki határ térségében indítottak újabb offenzívát. A határ túloldalán, Szíriában sem számíthatnak sok jóra a szélsőségesek.

Orosz bombázók támadták az Iszlám Állam utolsó szíriai állásait Deir ez-Zaur tartományban. A gépek a szíriai Hmejmím légibázisról szálltak fel, és ugyanoda tértek vissza bevetés után. Az orosz hadsereg decemberben megkezdi a légierő nagy részének hazatelepítését, mert hamarosan felszámolják az Iszlám Állam utolsó állásait is Szíriában.

Ez az, amiről a szír ellenzék nem kíván tudomást venni. A Basár el-Aszad államfővel szemben álló erők Szaúd-Arábia fővárosában egyeztettek arról, milyen álláspontot képviseljenek majd a genfi Szíria-tárgyalásokon.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy Bassár el-Aszad elnöknek és a rezsimnek távoznia kell, noha a Moszkvával szövetséges platform kétségeit fejezte ki ezzel kapcsolatban – mondta a szíriai ellenzék szóvivője, Firasz al-Haldi.

Erre valóban nincs sok esély, mert az oroszok, irániak és a libanoni Hezbollah milícia támogatta szír kormányerők arattak győzelmet az Iszlám Állam felett. A szír ellenzék követelte az iráni és a libanoni síita erők távozását az országból, ami nem valószínű, mivel ezek az erők a szír elnök rendszerének fő támaszát adják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!