2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Vádat emeltek az orosz beavatkozás ügyében

Hír TV

2017. október 28., szombat 09:47, frissítve: szombat 16:43

Megtörtént az első vádemelés a tavalyi amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás ügyében.

Elindulhat az úthenger - ez az, amire Donald Trump ellenfelei régóta várnak. A kérlelhetetlen volt FBI-főnök, Robert Mueller májusi kinevezése önmagában garancia volt, hogy ezt az ügyet nem lehet eltussolni. A különleges ügyész vezette nyomozás elsősorban Donald Trump korábbi kampánycsapata és az orosz tisztségviselők kapcsolatát vizsgálja. Mind az információ-átadásokat, mind Trump volt emberei, pl. Paul Manafort és Michael Flynn külföldi megbízásra végzett lobbitevékenységét, mind Trump és körének orosz pénzügyi érdekeltségeit.

Az FBI egykori főnöke, a megvesztegethetetlen ember hírében álló Robert Mueller május óta vizsgálja, hogy milyen kapcsolatban állt Donald Trump kampánycsapata az oroszokkal. A nyomozásnak kell tisztáznia, hogy Trump kampányfőnöke, Paul Manafort, illetve Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó orosz lobbista-e. A nyomozás kiterjed arra is, hogy Trump bizalmasai tudtak-e a rivális demokraták szervereinek feltöréséről. A különleges ügyész hétfőn vádat emel az első ember ellen. Azt, hogy ki ő, ma még legfeljebb az igazságügyi miniszter és az esküdtszék tudja.

„A különleges ügyész most azért titkolózik ennyire, és nem adja ki a vádlottja nevét sem, mert nem akarja, hogy a többi potenciális vádlott bizonyítékokat semmisítsen meg. Nem fogják Paul Manafort vagy Michael Flynn házát teleaggatni figyelmeztető cetlikkel” - kommentálta az ügyet a Laura Coates, volt amerikai ügyész, a CNN szakértője.

A különleges ügyésszel párhuzamosan egy kongresszusi bizottság is vizsgálódik. Az eddigi munkálatok hitelét rontja, hogy jórészt olyan dokumentumokból indultak ki, amelyek a demokraták megbízásából készültek Donald Trump lejáratására.

„Mueller különleges ügyész egy jelet küldött a potenciális vádlottaknak azzal, hogy elmondta, hogy az ügyészség 20-tól 50 évig terjedő börtönt kér az első vádlottra. Ha valóban megfelelőek a bizonyítékok, biztos, hogy más vádlottak sem fogják megúszni a külföldi befolyást ennél kevesebbel” - mondta a Nixon-botrányt kirobbantó egyik újságíró, Carl Bernstein.

Az FBI tavaly óta nyomoz az orosz befolyás ügyében. Ha kiderül, hogy Donald Trump is tudott az orosz beavatkozásról, akkor alkotmányossági eljárás indulhat ellene, amelybe annak idején Nixon belebukott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!