2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Vádat emeltek a rendőrök ellen, több ezren ünnepelték

2015. május 3., vasárnap 12:45, frissítve: vasárnap 13:11

Baltimore-ban több ezren ünnepelték, hogy emberölés miatt vádat emeltek azok ellen a rendőrök ellen, akiket egy fekete férfi halála miatt vettek őrizetbe. A lépést követően New Yorkban hálaadási nagygyűlést tartott az egyik legbefolyásosabb fekete emberi jogi harcos, aki az amerikai elnök tanácsadói közé tartozik.

Baltimore utcáin a felvonulók azt ünnepelték, hogy a hatóságok vádat emeltek a gerinctörésébe belehalt Freddie Grayjel szemben intézkedő rendőrök ellen. A tüntetők felkelésre buzdítottak és azt skandálták, hogy a rendőrök rasszisták. „Azért vagyok itt, mert Baltimore-ban tanítok, és mert a diákjaim a szisztematikus elnyomás elszenvedői minden áldott nap. Nagyon fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, ami történik” – mondta a megmozdulás egyik résztvevője.

A vádat az afroamerikai származású, de többgenerációs rendőrcsaládban nevelkedett államügyész emelte, szerinte ugyanis a halálos sérülést szenvedett fiatalember nem követett el bűncselekményt, és az intézkedő rendőröknek sem volt okuk ezt feltételezni. A vádemelést örömmel nyugtázta Al Sharpton baptista lelkész és emberjogi harcos is, aki a Fehér Ház egyik tanácsadójaként ezúttal azért szállt síkra, hogy szövetségi törvény írja elő a büntetés-végrehajtási intézmények bekamerázását. „Változásokat akarunk az igazságszolgáltatás terén. Azt szeretnénk, hogy a rendőrséget érintő ügyeket egy külön ügyész kezelje az igazságügyi minisztériumban” – mondta Al Sharpton.

A többségében fekete lakosságú Baltimore-ban a nappali nyugalmat követően az éjszaka ismét mozgalmas volt, a rendőrség ugyanis több embert előállított a már öt napja érvényben lévő éjszakai kijárási tilalom megszegése miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!