2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

Utódlási harc lehet a zimbabwei puccs

Hír TV

2017. november 16., csütörtök 22:40, frissítve: péntek 10:35

A hadsereg szerdára virradóra vette át a hatalmat, miután az elnök menesztette rivális alelnökét.

A zimbabwei ellenzék szerint a katonai puccs nem a demokratikus átmenet része, hanem utódlási harc Robert Mugabe elnök hatalmáért.

Szerda este a zimbabwei állami televízióban megszakították az adást, hogy a kormányzó párt ifjúsági tagozatának elnöke nyilvánosan bocsánatot kérhessen a hadseregtől, amiért előző nap alkotmánysértéssel vádolta meg. Kudzai Chipanga kedden még arról beszélt, hogy összeesküvés történt, és a Mugabe-párt tagjaiként ő és társai az életüket is adnák a rezsimért. Szerdán már más lett a valóság, és elemzők a televíziós bocsánatkérésben kényszerítést látnak, ami egyértelmű jele, hogy – a hadsereg cáfolatával ellentétben – valóban katonai puccs történt.

A hatalomátvétel mögött utódlási harc állhat: a 93 éves Mugabe a feleségét szerette volna látni utódjaként, ennek érdekében egy hete eltávolította posztjáról a rivális alelnököt.

„Felszólítjuk Robert Mugabét, hogy mondjon le államfői és pártfőtitkári tisztségéről” – mondta a zimbabwei háborús veteránok egyesületének főtitkára.

Robert Mugabe 1980-as hatalomátvételének segítői voltak ezek a régi katonák, mára azonban az elnök bizalmasai kiszorították őket a kormány és a párt soraiból. Mugabe dinasztiaalapító szándéka azonban már sok volt nekik és a hadseregnek is.

A katonai vezetők szerint Robert Mugabe és családja házi őrizetben van. A rezsim sorsa azonban még nem dőlt el, egy nappal a puccs után tankok állomásoznak a nagyvárosok utcáin a fontosabb kormányzati épületek előtt, de alkotmányos változásokról még nem tettek bejelentést.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!