2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ukrajna felveszi a kesztyűt a Krím visszaszerzéséért

2015. április 10., péntek 21:35, frissítve: péntek 21:40

Flottaépítési programot hirdetett az ukrán elnök, aki Odesszában azt hangoztatta, hogy harcolni fognak a Krím visszaszerzéséért. Petro Porosenko szerint Ukrajnának – hadseregéhez hasonlóan – a haditengerészetét is meg kell erősítenie, hadihajókat kell építenie. Az ukrán hadsereg Kijev mellett gyakorlatozott. A katonai vezetés szerint haderejük a kelet-ukrajnai konfliktus hatására folyamatosan erősödik.

Magas rangú hazai és külföldi katonatisztek, attasék figyelik a Kijev közelében tartott hadgyakorlatot. „Le voltam nyűgözve a műveletek összehangoltságától és attól, hogy hogyan kezelik az eszközöket a katonák. Azt hiszem, ez az egyetlen út, hogy képezzük az embereket és az, ahogy ezt önök csinálják, lenyűgöző” – dicsérte az ukrán katonák munkáját egy francia katonai attasé.

A katonák gépfegyverekkel és hordozható rakétavetőkkel lőttek, valamint tankokkal közlekedtek a kiképző pályán. Az ukrán hadsereg vezetője optimista. „Ma azt hiszem, hogy bizonyítékot kaptunk arra, hogy az ukrán hadsereg az egyik legerősebb alakulat Európában, ha azt vesszük figyelembe, hogy mennyi tapasztalatot gyűjtöttünk a terrorellenes műveleteink során” – hangsúlyozta Viktor Muzhenko.

Sokan önként állnak be a hadseregbe, a béke megteremtésében bízva. „Önkéntesként jöttem. Azt hiszem, hogy egy normális ember ebben a helyzetben, egy egészséges ember nem ül otthon, mert ez a káosz ami itt zajlik, ez az agresszió ellenünk irányul. Nekünk ezt meg kell állítanunk és vissza kell térnünk a békés életbe. Mindenki erről álmodik itt” – mondta egy önkéntes katona.

Azonban a Kijev melletti hadgyakorlatok sok katona szerint nem készítik fel őket arra, ami a fronton vár rájuk. „Luhanszkból érkeztünk ide. Nyolc hónap és egy év közötti időt töltöttünk el ott, nem kevés időt voltun. Igen, van itt olyan, amit tanulni lehet, kiképeznek minket, de ez nem ugyanaz. Ami ott zajlik azt nem lehet leírni, össze sem lehet hasonlítani” – mondta egy katona.

Az ukrán konfliktusban eddig több mint hatezer ember vesztette életét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!