2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Újból meghallgatják Trump vejét és tanácsadóját

Hír TV

2017. december 2., szombat 10:30, frissítve: szombat 11:15

Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója beismerte, hazudott az FBI-nak az orosz nagykövettel folytatott tárgyalásokról.

Ismét meghallgatja az amerikai elnök vejét és tanácsadóját a 2016-os amerikai elnökválasztást érintő orosz beavatkozást vizsgáló szenátusi hírszerzési bizottság. A testület azután döntött Jared Kushner beidézéséről, hogy Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója beismerte, hazudott az FBI-nak az orosz nagykövettel folytatott tárgyalásokról. Michael Flynn ellen hamis tanúzás miatt emelt vádat az ügyet vizsgáló különleges ügyész.

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának bebörtönzését követelik a tüntetők. Michael Flynn februárban kényszerült lemondani alig egy hónapig betöltött posztjáról, miután kiderült, a kampány során engedély nélkül tárgyalt a washingtoni orosz nagykövettel. A találkozót eltitkolta felettese elől. Miután az ügy kiderült, Flynnt kihallgatta az FBI, de a Szövetségi Nyomozó Irodának is hazudott. Letagadta ugyanis, hogy megkérte a nagykövetet a Moszkvával szembeni szankciók enyhítésérre.

Flynn beismerése arra utalhat, hogy vádalkut kötött a nyomozókkal, és hajlandó vallomást tenni az elnök embereinek egyik magas rangú tagja ellen, aki utasította az oroszokkal való kapcsolatfelvételre. Egy amerikai jogászprofesszor is dominóeffektusra számít az orosz kapcsolatokat feltáró nyomozás során.

„Nem kötne valaki ilyen egyezséget Michael Flynn-nel, ha csak nem gondolná úgy, hogy fontosat tudna elmondani másokról. Valószínűleg ez egy fontos pillanata a Mueller-nyomozásnak. Ez természetesen azt mutatja, mennyire módszeres és professzionális volt eddig a nyomozás. Nem sok szivárgott ki erről, ... és egyáltalán nem úgy tűnik, hogy vége lenne a nyomozásnak. Ha valamire lehet számítani, az az, hogy talán még több dominó borul” – fogalmazott Miriam Baer, a Brooklyn Law School jogászprofesszora.

Az NBC szerint az amerikai elnök vejéről lehet szó, aki egy Izraelt érintő ENSZ biztonsági tanácsi határozat miatt egy éve kérte Flynnt arra, keresse fel az orosz tisztségviselőket. Valószínűleg emiatt akarják újra meghallgatni a 2016-os amerikai elnökválasztást érintő orosz beavatkozást vizsgáló szenátusi hírszerzési bizottságban Donald Trump elnök vejét és tanácsadóját, Jared Kushnert vagy Trump ügyvédjét is, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivőjénél kilincselt a moszkvai Trump-torony tervei miatt.

„Szerintem sok dolgunk van még, és elvégezzük – tartson akármeddig, hogy mindent tényt feltárjunk. Számos fontos szereplőnk van, mint ifjabb Donald Trump. Vissza szeretném hozni Jared Kushnert is, különösen azoknak a megjegyzéseknek a fényében, amelyet Flynn tábornok tehetett. De vannak más személyek is, mint Michael Cohen és többek, akikek mind vissza kell jönniük. (...) Hány személyt kell még bíróság elé állítani Oroszországgal való kapcsolatuk miatt, hogy végezzünk a szálak kibontásával?” – mondta Mark Warner, Virginia állam demokrata szenátora.

Óvatosabban fogalmazott Ted Cruz szenátor, aki Trump párton belüli riválisa volt a 2016-os elnökjelöltségért.

„Láttam a címszalagokat Flynn tábornokról. Nyilván, aggasztóak, és csalódást okoznak. Sok vizsgálatot folyat még a kongresszus mindkét háza. (…) Szerintem, mint minden amerikainak, meg kell várnia azoknak a vizsgálatoknak az eredményét, hogy megtudjuk, mi történt” – mondta Texas állam republikánus szenátora.

Flynn egyébként nem az első Trump emberei közül, aki ellen eljárás indult az orosz kapcsolatok miatt. Októberben Trump volt kampánytanácsadóját, Paul Manafortot adócsalással vádolták meg, valamint hogy az oroszbarát ukrán kormánynak lobbizott, de nem jelentette be. Az elnök egyik külpolitikai tanácsadója, George Papadopoulos is bevallotta, hazudott az FBI-nak orosz kapcsolatairól.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!