2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Újabb tízezrek menekültek el a háború elöl

Hír TV

2018. március 16., péntek 13:47

Már ötvenezren menekültek el Szíria két legújabb válságövezetéből. Kelet-Gútában a kormányerők ölik a felkelőket, Afrinban pedig a törökök és az általuk támogatott lázadók ostromolják a szíriai kurdok állásait. A kelet-gútai harcokra reagálva Törökország külügyminisztere azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a terror elleni harc nevében egyesek civileket gyilkolnak – miközben hazája hadserege éppen ezt csinálja egy másik fronton.

Csak egy zsák ruhát visznek magukkal a Kelet-Gútából menekülő szíriaiak. Damaszkusz elővárosát harmadik hete ostromolják a szír kormányerők, hogy kifüstöljék onnan a felkelőket. Basár al-Aszad elnök hívei már a térség 70 százalékát visszafoglalták a lázadóktól, de közben ők és szövetségeseik nagyon sok civilt is meggyilkolnak. Csak pénteken 12 ember halt meg a szír kormányerőt támogató orosz légierő támadásában.

Egy Kelet-Gútából korábban elmenekült férfi így foglalta össze az immár 7 éve tomboló háború értelmetlenségét: „Ez nem forradalom. Én felvilágosult ember vagyok, és olvastam a forradalmakról. A forradalmak rendszerében a legelső dolog, hogy az emberek mind szeretik egymást” – mondta.

A háborúban a felkelők egyes csoportjait támogató törökök elítélték a kelet-gútai vérontást. „Sürgősen be kell fejezni az összecsapásokat Kelet-Gútában. Törökország úgy gondolja, hogy a civilek bombázása a terror elleni harc nevében elfogadhatatlan” – mondta Mevlut Cavusoglu, török külügyminiszter.

Miközben a török külügyminiszter ezeket a szavakat kimondta, Törökország hadserege éppen a terror elleni harc nevében gyilkolt civileket Szíria másik felén, Afrinban. Ott a helyi kurdok megerősödése miatt dúl háború: a törökök attól tartanak, hogy az ő kurdjaik a szíriai testvérek harci sikerein felbátorodva megindulnak az ankarai kormány ellen.

Afrinból még többen menekültek el, mint Kelet-Gútából: már mintegy harmincezer embernek kellett elhagynia az otthonát a török ostrom miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!