2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Új választást előidézve feloszlatnák a katalán parlamentet

Hír TV

2017. október 26., csütörtök 16:44, frissítve: csütörtök 17:35

Előre hozott választásokat írhat ki a katalán elnök Katalóniában helyi sajtóértesülések szerint. A voksolást december 20-án tarthatják, a függetlenség kikiáltását pedig elhalaszthatják. A katalán elnök egyelőre nem erősítette meg az értesülést. Eközben Barcelonában több ezren követelik az elszakadás kinyilvánítását.

„Függetlenséget akarunk, katalán országot akarunk” – skandálták tüntetők Barcelona központjában. A tengerparti városban ismét több ezren vonultak utcára, hogy tiltakozzanak két katalán civil vezető bebörtönzése, valamint Mariano Rajoy hétvégi bejelentése ellen. A spanyol kormányfő ugyanis aktiválni akarja az alkotmány 155-ös cikkelyét, azaz feloszlatná a katalán kormányt és új választásokat írna ki a régióban. A javaslatokat a spanyol szenátus pénteken hagyhatja jóvá.

A nagyrészt diák tüntetők szerint a katalán kormánynak szembe kell szállnia Madriddal, és ki kell kiáltania a függetlenséget. Óriástranszparensükre azt írták: a nép szavazott, köztársaságot most!

„Ma az egyetemisták minden állami egyetemen és középiskolában sztrájkolnak. A 155-ös cikkely aktiválása miatt attól tartunk, hogy a spanyol kormány átveszi az oktatási rendszerünk ellenőrzését. Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk: körömszakadtáig védeni fogjuk a közoktatást. Emellett emlékeztetünk mindenkit, hogy két politikai foglyunk van, és azt szeretnénk, ha végre hazamehetnének. És végül szeretnénk felhívni a katalán kormányt, hogy hajtsa végre az október elsején kapott felhatalmazást, és kiáltsa ki a köztársaságot! Itt az idő, és az emberek nem fognak többet várni!” – mondta Merce Teres, a Katalán Egyetemisták Szövetségének szóvivője.

Egyelőre azonban várniuk kell: sajtóhírek szerint Carles Puigdemont katalán elnök az elszakadás kinyilvánítása helyett előre hozott választásokat tartana. Ezzel megelőzheti, hogy a spanyol kormány alkotmánysértésre hivatkozva ideiglenesen átvegye Katalónia irányítását. Az új választásokat december 20-án tartanák – ugyanezen a napon játszhatják egyébként a Real Madrid–Barcelona örökrangadót a spanyol focibajnokságban.

Puigdemont terve miatt két kormánypárti politikus máris lemondott parlamenti mandátumáról és kilépett a kormánypártból. Az egyik szeparatista párt pedig a támogatása megvonását helyezte kilátásba, ha előre hozott választásokat ír ki.

A katalán kormány délelőtt ülésezett, este pedig a katalán parlament is rendkívüli ülést tart. A tömegben pedig feltűnt egy szélsőbaloldali transzparens, amelyen árulónak nevezték a katalán elnököt.

Katalóniában 2015-an tartottak utoljára választásokat: akkor körülbelül ugyanannyian szavaztak a függetlenség melletti pártokra, mint az azt ellenzőkre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!