2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Turistalátványosság lett az atomkatasztrófa helyszíne

Hír TV

2018. június 22., péntek 15:29, frissítve: péntek 17:00

2011. márciusában egy 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A környékbeli települések lakóit kitelepítették, és azóta is csak néhány városba költözhettek vissza. A sugárzás a hatóságok szerint nem ártalmas az egészségre, de minden látogató kap egy saját sugárzásmérőt.

Turisták járhatják be a fukusimai katasztrófa környékét. A helyiek azt remélik, ezzel sikerül kicsit fellendíteni a régió gazdaságát. Az utasok kézi sugárzásmérőket is kapnak az úthoz – ez mutatja, hogy például a fukusimai erőműhöz legközelebb lévő Okuma faluban a normális szint 100-szorosa a radioaktív sugárzás.

„Amikor megkérdezik, hogy mit láttam Japánban, akkor elmondhatom, hogy voltam Fukusimába és olyan helyeken, ahol más még nem járt. Ezért jöttem el” – mondta egy fülöp-szigeteki turista.

A csoportok a lakatlan falvak mellett elhaladnak a megsérült atomerőmű mellett is. A térségbe iskolás csoportok is ellátogatnak, akik egy helyi gazdaságban rizst ültethetnek, és előadásokon tanulhatnak a sugárzás hatásairól. A helyiek közül azonban nem mindenki nézi jó szemmel az ilyen irányú gazdaságélénkítést.

„Sokszor látok turistákat a város üres házaiban nézelődni, de nem tetszik. Nem akarok látványosság lenni” – jelentette ki egy helyi nyugdíjas.

A hatóságok szerint a sugárzási szint az egészségügyi határérték alatt van, tehát a látogatás biztonságos. Ennek ellenére, a fukusimai régió ma Japán egyik legkevésbé látogatott része.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!