2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Túlélte a bizalmi szavazást a Macron-kormány

Hír TV

2018. augusztus 1., szerda 07:29, frissítve: szerda 12:42

Túlélte a bizalmi szavazást Emmanuel Macron kormánya, de az elnök népszerűsége mélypontra zuhant korábbi testőrének botránya miatt. A francia elnök biztonsági szolgálatának vezetője rendőrruhában vert tüntetőket egy május 1-jei demonstráción. A belügyminisztert azonnal értesítették, de ő nem tartotta magát illetékesnek az ügyben, így érdemi vizsgálat csak másfél-két hónappal később indult, egy, a helyszínen készített amatőr videó nyilvánosságra kerülése után.

280 helyett csak 143 képviselő szavazott az ellenzék bizalmatlansági indítványára a francia nemzetgyűlésben, így maradhat a helyén Emmanuel Macron és kormánya.

„Az ellenzék azt remélte, hogy az elnökre tudják kenni egy beosztottja hibáját. Önök nem a kormány, hanem személyesen az elnök ellen indítottak támadást. Viszont ami a május elsejei tüntetésen történt, annak semmi köze az elnökhöz” – üzent az ellenzéknek Edouard Philippe miniszterelnök.

A botrány egy videóval kezdődött. Emmanuel Macron testőrségének a vezetője az egyik társával együtt rendőr ruhában oszlatta a tüntetőket. Ez rendőri azonosítóval való visszaélés, de ennél nagyobb hiba volt a belügyminisztériumtól, hogy nem vették komolyan az ügyet, alapos vizsgálat csak a felvételek nyilvánosságra kerülése után indult.

„A probléma az, hogy a kormány és a belügyminisztérium se mert tenni semmit a nyilvánvaló visszaélés ellen. Önök közül senki nem vállalta a felelősséget. Ez az eljárás nem a pártok érdekeiről, hanem a felelősségre vonható kormányról szól” – közölte Christian Jacob, a bizalmatlansági indítvány beadója.

A francia elnök napokkal a botrány kirobbanása után kért bocsánatot. Azt mondta, jó embernek tartja a testőrsége volt vezetőjét, aki elkövetett egy hibát és ezért megkapta a büntetését.

„Ugyanazt ismételgetem az ügyben. Nem mondom már többet. Elmondtam, amit akartam. Inkább a választókkal szeretnék találkozni” – fogalmazott Macron még a hétvégén, egy dél-franciaországi síközpontban tett látogatásán.

A francia elnök népszerűsége mélyponton van, a testőrbotrány miatt 3 százalékot esett. Macront a franciák 36 százaléka tartja jó elnöknek, de tulajdonképpen még így is jól áll. Elődjei, Franciois Hollande és Nicolas Sárközy népszerűsége bőven 30 százalék alatt volt egy év után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!