2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Túl erős a fegyverlobbi, nem szigorítják a törvényt

Hír TV

2018. március 25., vasárnap 17:11

Százezrek tüntettek Amerika-szerte a fegyvertartási törvények szigorításáért. Összesen több mint 800 városban voltak megmozdulások, és szimpátiatüntetéseket tartottak Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Japánban is. A washingtoni demonstráción részt vettek a 17 halálos áldozatot követelő februári floridai iskolai lövöldözést túlélő diákok, a beszédeket is főleg ők tartották.

Több tízezres tömeg gyűlt össze a washingtoni törvényhozás előtti sugárúton. Az Egyesült Államokban a februári floridai iskolai lövöldözés óta rendszeresek a demonstrációk a fegyvertartási törvények szigorításáért, de ez volt az eddigi legnagyobb. Az Amerika-szerte több százezer embert megmozgató akció vezéralakja a lövöldözés egyik túlélője, az ő vezetésével emlékeztek a 17 áldozatra.

„Hat perc, húsz másodperc. Ennyi idő alatt 17 társunkat vették el tőlünk örökre, 15 társunk megsebesült, és a közösségünk örökre megváltozott” – mondta Emma Gonzalez.

A tüntetések nyomására a floridai törvényhozás ugyan megemelte a félautomata gépfegyverek vásárlásának korhatárát, de a döntést a fegyverlobbi bíróságon megtámadta. A fegyveripar érdekeit képviselő szervezet nagy befolyással rendelkezik Washingtonban és országos szinten is, Donald Trump kampányát 30 millió dollárral támogatta.

„Tény, hogy jelenleg több a republikánus törvényhozó, mint a demokrata a szövetségi kormányban, és közölük aránytalanul sokat támogat a fegyverlobbi. Fontos felismerni, hogy bár mindkét oldal kap pénzt a lobbitól, de a republikánusok sokkal többet” – mondta egy másik diák, David Hogg.

Trump elnök egyik javaslata az iskolai lövöldözések visszaszorítása érdekében a tanárok fegyveres kiképzése, a floridai lövöldözésben használt gépfegyvertípus betiltása nincs napirenden. Egy felmérés szerint az amerikaiak majdnem háromnegyede szigorítana a fegyvervásárlási szabályokon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!