2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump szerint fegyvertartással más véget ért volna a párizsi terrortámadás

Hír TV

2018. május 6., vasárnap 14:07

Már nem akar szigorítani a fegyvertartással kapcsolatos törvényeken az amerikai elnök. Donald Trump a februári iskolai mészárlás után még azt mondta, ideje szembeszállni a fegyverlobbi vezető szervezetével, de most egy kampányrendezvényen megerősítette, hogy a Nemzeti Lőfegyver Szövetség továbbra is számíthat rá. Beszédében Trump a 2015-ös párizsi terrortámadás áldozataival példálózott. A francia kormány felháborodott az amerikai elnök szavain.

A floridai Parkland városnak egyik középiskolájában 17 embert gyilkolt meg egy fegyveres ámokfutó február 14-én. A tragédia után fiatalok ezrei tüntettek a fegyvertartási törvények szigorításáért Egyesült Államok-szerte.

Ennek hatására Donald Trump elnök, politikai pályafutása során először, megfontolta ennek lehetőségét: azt mondta, alaposabban kell ellenőrizni a fegyvervásárlók hátterét, és 18-ról 21 évre kell emelni a vásárlói korhatárt.

Ez azért volt váratlan lépés, mert Trump karrierje összefonódott a mellette kampányoló fegyverlobbival és az azt vezető Nemzeti Lőfegyver Szövetséggel. A floridai vérengzés után az elnök azt mondta az őt támogató szervezetről: „néha szembe kell velük szállni”.

Konkrét lépéseket viszont azóta sem tett a fegyvertartási szabályok szigorításáért, és a hétvégén megint régi kedves ismerősként üdvözölték a Nemzeti Lőfegyver Szövetség vezetői, majd meghallgatták az őszi kongresszusi választásokra készülő Trump kampánybeszédét. Az elnök pontosan azt mondta, amit hallani akartak tőle.

„Nagyon sokan törvényen kívül akarják helyezni a fegyvereket. Tudjátok, mit? Én azt mondom, akkor legyen illegális az összes furgon és teherautó is, amik a terroristák új gyilkos eszközei. Fognak egy teherautót, elütnek egy csomó embert, és ez újra és újra megtörténik. Hát akkor tiltsuk be a teherautókat, furgonokat, és mondjuk még az autókat is” – fogalmazott Trump.

Trump beszédében előkerült a 2015-ös párizsi terrortámadás is. A tragédiával azt akarta illusztrálni, hogy ha nem lennének ilyen szigorúak a francia fegyvertartási törvények, a merénylet áldozatai meg tudták volna védeni magukat.

„Franciaországban a legszigorúbbak a fegyvertartási jogszabályok a világon. Párizsban senkinek sincs lőfegyvere, senkinek. De ha a Bataclanban akár csak egy dolgozónak vagy vendégnek lett volna fegyvere, a terrorista elmenekült volna, vagy lelőtték volna. És akkor más véget ért volna a történet” – mondta az elnök.

Szavai diplomáciai botrányt okoztak: a francia kormány azonnal kifejezte rosszallását, és felszólította Trumpot, hogy tartsa tiszteletben az áldozatok emlékét. Manuel Valls, aki a terrortámadás idején Franciaország miniszterelnöke volt, Twitteren illetlennek és alkalmatlannak nevezte Trumpot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!