2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump Juncker látogatásakor is folytatta a kettős beszédet

Hír TV

2018. július 25., szerda 22:03, frissítve: szerda 22:36

Megkezdődött a kereskedelmi alkudozás az amerikai elnök és az Európai Bizottság vezetője között – Donald Trump hozta a tőle megszokott kettős beszédet.

„Mi vagyunk a malacpersely, amelyet kirabolnak!” – így fogalmazott Twitter-oldalán Donald Trump azelőtt, hogy fogadta az Európai Bizottság vezetőjét a Fehér Házban. Az amerikai elnök a védővámokat nagyszerű fegyvernek tartja az olyan országokkal szemben, amelyek szerinte tisztességtelenül bánnak az Egyesült Államokkal. A négyszemközti találkozón Trump kevésbé volt harcias – legalábbis a sajtó jelenlétében.

„Nagy megtiszteltetés fogadni Jean-Caude Juncker elnök urat az Európai Unióból. Nagyon jól ismerem. Nagyon okos és kemény ember, és nagyon jól képviseli az országait. Mi tisztességes megállapodást akarunk, remélem ki tudunk dolgozni valamit. Az elmúlt években az Egyesült Államok több százmilliárd dollárt veszített az Európai Unióval szemben” – mondta Trump.

Juncker szerint meg kell maradnia a partneri viszonynak az Újvilág és az öreg kontinens között.

„Szeretném megköszönni, hogy meghívott a Fehér Házba. Szoros partnerek, szövetségesek vagyunk, nem ellenségek, együtt kell működnünk. A világ kereskedelmének a felét képviseljük. Ezermilliárd dollár a kereskedelmünk értéke. Beszélnünk kell egymással, és ezt tesszük ma. Szerintem a védővámok csökkentésére kell koncentrálnunk, ahelyett, hogy növelnénk azokat” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Trump megjegyezte, hogy ő annak örülne a legjobban, ha a protekcionista gazdaságpolitikára nem lenne szükség.

„Egyetértek, ha nem lennének vámok, korlátok, támogatások, az Egyesült Államok nagyon örülne annak. Sok ország van, ahol kemény korlátok, védővámok vannak, amelyeket követnünk kell. Nevezhetik megtorlásnak, én inkább azt mondanám, kölcsönösség. Legyen szó az EU-ról, vagy másról, a kölcsönösség a minimum” – nyilatkozta az elnök.

Trumpnak korábban is fájt, hogy az amerikaiak jóval több európai autót vesznek, mint amennyi amerikait az európaiak. Ha az elnök az európai kocsikra is kiveti a védővámot, akkor azt Magyarország is megérzi majd az Audi-és a Mercedes-gyár miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!