2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Trump milliókat deportálna, és az alkotmányt is átírná

2015. augusztus 19., szerda 18:50, frissítve: csütörtök 10:21

Az amerikai elnökválasztási kampánynak is a bevándorlás lett a központi témája, miután a legesélyesebb republikánus jelölt, Donald Trump közölte: falat építene a mexikói határra, és több millió illegális bevándorlót deportálna, családokat és gyerekeket is. Az alkotmányt is átírná, hogy ne kapjon automatikusan állampolgárságot, aki Amerikában születik. Az ingatlanosból lett milliárdos jelenleg a legnépszerűbb jelölt a jobboldalon.

Becslések szerint 10-12 millióan szöktek át a határon az USA és Mexikó között, helyzetük évek óta politikai kérdés. Most a republikánusok botrányjelöltje, a milliárdos ingatlanos Donald Trump vette elő a témát. „Új értékrendre van szükség. Aki illegálisan jött, annak mennie kell innen, kezdte Trump, és a riporter kérdésére hozzátette: a családokat sem kell szétszakítani, hanem együtt kell őket deportálni”.

A mexikói határon most 3 ezer kilométeren van szögesdrótkerítés, Donald Trump szerint ez kevés: betonfal kell. „Egy hatalmas, masszív falat kell építeni a határon, és ki kell fizettetni Mexikóval a költségeit” – közölte Trump.

A bevándorlásellenes stratégia működik. Jelenleg Trump a legnépszerűbb jelölt a jobboldalon, a párton belül a szavazatok negyedét kapná, míg legerősebb ellenfele, a Bush-dinasztia harmadik tagja, Jeb csak 11 százalékon áll. „Nagyszerű, hogy Trump úrnak van egy terve, az most mindegy, hogy működésképtelen. Ehelyett inkább azzal a 11 millió emberrel kellene kezdenünk valamit, akik már itt élnek velünk” – mondta a legifjabb Bush.

Trump az alkotmányt is átírná, hogy aki Amerikában születik, ne kapjon automatikusan állampolgárságot. A demokratákat pedig lehülyézte, amiért nem szigorítanák a bevándorlás szabályait. „Nem az illegális bevándorlás okozza a legnagyobb problémát, bár kétségtelenül veszélyes. Ehelyett inkább a legális bevándorlás rendszerét kellene megreformálni, hogy a cégek jól járjanak a munkaerővel. Kanada ebben már megelőzött minket” – mondta a kubai származású republikánus jelölt, Marco Rubio.

Az Egyesült Államokba évente 1,2 millió legális bevándorló érkezik, országonként kvóták vannak. Magyarok közül körülbelül 70 ezren várnak jelenleg is állampolgárságra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!