2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Trump adókönnyebbséget adott a gazdagoknak

Hír TV

2017. december 23., szombat 10:54, frissítve: szombat 10:55

Aláírta az új adótörvényt, majd elutazott Floridába karácsonyozni Donald Trump. Az amerikai elnök az utóbbi évek legátfogóbb reformját nyomta át a kongresszuson. Az új jogszabály jelentősen csökkenti a vállalatok és a gazdagok adóterheit, a legszegényebb rétegek viszont nem sokat nyernek vele.

Igazi rajongók várták Donald Trumpot a floridai West Palm Beach repülőterén. Az amerikai elnök a közeli Mar-a-Lago birtokán tölti az ünnepeket. Trump győztes hadvezérként vonult pihenőre, és a féktelen jókedve nem alaptalan.

Az utazás előtt aláírta az utóbbi idők legátfogóbb amerikai adóreformjáról szóló törvényt, amely elnöksége első évének legnagyobb diadalát jelentette a kongresszusban – és, ahogy ígérte, még karácsony előtt elfogadta a jogszabályt a törvényhozás.

„Látni fognak majd valamit február elsején, amikor megnézik a számlájukat, ekkortól lehet majd látni. Mert azzal, hogy aláírtam, már most hatása lesz. Ha nem lettünk volna készen vele, csak 2019-ben lehetett volna érezni a hatását, és én ezt nem akartam. Úgyhogy nagyon-nagyon keményen dolgoztunk, hogy biztosan meglegyen még idén” – jelentette ki az amerikai elnök.

Az összesen 1500 milliárd dollár értékű adóügyi változtatás legjellemzőbb vonása, hogy csökkenti a vállalkozások adóterheit. A társasági adó kulcsa 35 helyett csak 21 százalék lesz.

A reformtól Washington évi 0,3 százalékos gdp-növekedést vár a következő évtizedben.

„Minden, ami ebben áll, hatalmas dolog a vállalkozásoknak, az embereknek, a középosztálynak, a dolgozóknak. Ez a középosztály és a munkahelyek adótörvénye. A munkahelyeket a vállalatok teremtik, és ezúttal is ez fog történni. A cégek valósággal megőrülnek az adótörvényért, még jobban, mint vártam” – lelkendezett Donald Trump.

Nem mindenki örülhet azonban az új adótörvénynek. Miközben a cégek kevesebbet adóznak, és a legmagasabb jövedelműek zsebében is több pénz marad, 4,3 százalékkal, addig a legszegényebbek adóterhei mindössze 0,1 százalékkal mérséklődnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!