2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Traktorral vonultak fel a tiltakozó gazdák Pozsonyban

Hír TV

2018. június 21., csütörtök 12:49

A mezőgazdasági támogatások körüli korrupció miatt tüntettek a szlovák gazdák Pozsonyban. Azt állítják, hogy kormányközeli emberek zsarolással és megfélemlítéssel szerzik meg a termelőknek járó pénzeket.

Rendőri kísérettel vonultak a pozsonyi mezőgazdasági minisztérium elé a szlovák gazdák, hogy a földalapú támogatások körüli korrupció miatt tiltakozzanak. A februárban meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak tárta fel, hogy kormányzati kapcsolatokkal rendelkező emberek olyan földek után igényelnek támogatásokat, amelyek nincsenek a tulajdonukban. A gazdák szerint a kormányzó Smer párthoz köthető személyek megfélemlítik és zsarolják a földtulajdonosokat.

Csak az államfő fogadta a földművelőket, a kormány tagjai egyelőre nem tárgyaltak velük „A gazdák beszámoltak a mezőgazdasági támogatások körüli helyzetről. Itt az ideje, hogy a kormány kötelességtudóan és igazságosan megoldja a problémáikat” – közölte Andrej Kiska államfő.

A kormány azt ígérte, hogy speciális nyomozócsoportot állít fel a gazdák panaszainak kivizsgálására, de a termelők azt is követelik, hogy az állam csak azoknak nyújtson támogatást, akik a földet ténylegesen művelik.

„Az elnök úr megígérte, hogy követni fogja az ügy fejleményeit, és szakértők segítségével megpróbálja megoldani a problémáinkat” – mondta egy gazda.

Peter Pellegrini kormányfő azzal védekezett, hogy a gazdák évekkel korábbi esetekről beszélnek, de a tüntetők állítják, hogy a földekhez kötődő jogviszonyt továbbra sem vizsgálják a hatóságok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!